REGIJA

MARKOTIĆ POTVRDILA: Svi koji žele ući u Hrvatsku morat će biti testirani

Hrvatska infektologinja, prof. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, kazala je kako će sve osobe koje žele ući u Hrvatsku od sada morati imati potvrdu da su testirani na koronavirus. Objasnila je da je to osiguranje, dodajući kako je test visko pouzdan.

“Oni koji će htjeti ući u Hrvatsku morat će napraviti PSR testi u svojoj zemlji i neće smjeti biti stariji od 24 sata. Samo s tom potvrdom moći će ući u zemlju. To je osiguranje. Test je visoko pouzdan, ali nije 100 posto siguran pa moramo biti oprezni“, kazala je Markotić za Dnevnik HRT-a.

“Možemo se nadati pobjedi. Hrvatska se pokazala iznimno uspješnom, imamo puno toga, imamo brojne testove koji nam omogućavaju da dijagnosticiramo ne samo ljude koji su akutno bolesni, nego i one koji su bili u kontaktu s virusom. Već pet kandidata cjepiva je u kliničkoj fazi ispitivanja, 71 kandidat cjepiva se pokušava realizirati. Postoje i lijekovi u ispitivanju, jedan od njih je dobio odobrenje od američke agencije za kontorlu lijekova, a isto se pokušava od strane Europske agencije za kontrolu lijekova”, rekla je komentirajući situaciju.

Zaključila je kako ćemo za drugu fazu koronavirusa biti spremniji zahvaljujući znanosti, povezanosti i tehnologiji, ali je naglasila kako niti jedan test nije 100%-tnan te savjetovala građane, ukoliko su doputovali iz područja većeg broja oboljelih ili u kontaktu s zaraženom osobom, da ne idu kući.

VEZANO

Gates: Možda će nam trebati više doza cjepiva protiv korone

urednik

Za 24 sata sedam osoba preminulo od koronavirusa, 183 novozaraženih

urednik

U FBiH dvije osobe pozitivne

urednik