REGIJA

Održan video sastanak ministara zdravstva zemalja zapadnog Balkana

U organizaciji  Svjetske zdravstvene organizacije danas je održan sastanak ministara zdravstva za zemlje Zapadnog Balkana. Pozivu su se odazvale: Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

 Hans Kluge, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu, otvorio je sastanak, a uvodno izlaganje za Bosnu i Hercegovinu imala je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević.

 Gudeljević je istaknula da je stanje u vezi sa pandemijom Corona virusa u BiH  za  sada stabilno i da su mjere koje su prethodno bile sinkronizirane između entitetskih ministarstava zdravstva i Brčko distrikta rezultirale izostankom eksponencijalnog rasta broja zaraženih i oboljelih.

 – Ovo je veoma značajno, jer u posve decentraliziranoj državi poput BiH sinkronizacija mjera je podjednako važna kao i sama mjera – kazala je ona.

Gudeljević je, također, istaknula da dolazi vrijeme u kojem se treba kreirati i izlazna strategija u kojoj će fokus biti na psihosocijalnim aspektima posljedica pandemije Corona virusa kao i da Ministarstvo već priprema različite aktivnosti kako bi pristupili novom aspektu borbe protiv štetnih posljedica virusa na žitelje BiH, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

VEZANO

NAJVAŽNIJI U POVIJESTI: Rat riječima SAD-a i Kine ugrožava godišnji skup WHO-a

urednik

WHO se nada vakcini protiv Covida-19 do kraja iduće godine

urednik

WHO odobrio AstraZenecino cjepivo za izvanrednu upotrebu

urednik