REGIJA

Sirene za uzbunu na Kosovu, zatvoreni granični prijelazi, oglasila se Srbija

Ministarstvo obrane Srbije oglasilo se priopćenjem o stanju na sjevernom Kosovu.

“Povodom velikog broja dezinformacija koje u eter namjerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih računa na društvenim mrežama i pojedinih internet portala, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo obrane priopćuje da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije”, napisali su.

Danas poslijepodne u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice čule su se sirene za uzbunu. Bile su vrlo glasne, što je uspaničilo mnoge građane, a posebno ljude s malom djecom koji su se zatekli na ulici, javlja KosSev. Građani sa sjevera Kosova javljaju da se na više lokacija postavljaju barikade.

Napetosti dolaze uoči zabrane koja će u ponoć stupiti na snagu na Kosovu, a koja će braniti ulazak na kosovski teritorij  osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije. Umjesto toga izdavat će tromjesečni “ulazno-izlazni dokument”.

Zabranjuje se i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srpske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje.

Riječ je o recipročnim mjerama jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Kosovska policija je priopćila da su prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni za putnički promet i vozila zbog blokade prometnica u pravcu ovih prelaza.

„Obavještavaju se svi građani da za promet koriste druge granične prijelaze“, navodi se u priopćenju koje je objavljeno na službenoj Facebook  stranici policije.