REGIJA

U Hrvatskoj poznati prvi rezultati seroloških trestiranja

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo počelo je serološko testiranje građana, javlja HRT. Uz pomoć 1100 tzv. testova ELISA – provjerit će se koliko je ljudi imalo antitijela, tj. koliko ih je bilo u kontaktu s koronavirusom, a da to nije ni znalo.

Uzorci iz cijele Hrvatske su prikupljeni, testiranje traje.

– Ovo je jedan od aparata za automatsku detekciju specifičnih protutijela, istodobno se mogu testirati dvije ovakve mikrotitarske pločice. Znači, u svaku stane 96 uzoraka tako da istodobno možemo napraviti dvije pločice odnosno oko 180 uzoraka, rekla je Tatjana Vilibić Čavlek, voditeljica Odjela za virološku serologiju HZJZ, za HRT.

Prve rezultate imaju.

– Mi smo se nadali da ćemo danas imati 200 završenih, međutim imali smo malih tehničkih poteškoća, pa smo završili do sada 100 i to iz područja bliže okolice Zagreba. Znači da od 100 imamo dva pozitivna, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Obrađuju uzorke krvi dobivene iz vene pacijenata iz cijele Hrvatske. Svi su prethodno popunili epidemiološki upitnik.

– Mi smo dogovorili s kliničkim bolnicama, domovima zdravlja, zavodima za javno zdravstvo da nam dostave ostatke seruma koji su koristili za druge biokemijske pretrage, dodao je Capak.

Cilj je otkriti tko je imao koronavirus a nije imao simptome, ali i kolika je imunost opće populacije.

– Ako dokažemo IGM protutijela ona su nam znak neke akutne odnosno nedavne infekcije a ukoliko nađemo IGG protutijela to nam zapravo ukazuje da je osoba bila ranije u kontaktu s virusom, dodala je Vilibić Čavlek.

Test ELISA traje 3-4 sata. Postoji mogućnost da su pozitivni rezultati pogrešni, pa stoga u suradnji s kolegama s Veterinarskog fakulteta rade i potvrdno testiranje neutralizacijskim testovima.

– Postupak je dosta zahtijevan jer prvo treba uzgojiti stanice kojima treba nekoliko dana. Nakon što su stanice dovoljno izrasle dodaje se virus i serum koji testiramo proces traje za jedan rezultat desetak dana, rekla je Irena Tabain, voditeljica odjela za izravnu virološku dijagnostiku HZJZ.

Pred njima je još mnogo posla. Na obradu čeka još 1000 uzoraka. U frižideru se čuvaju uzorci krvi građana iz cijele Hrvatske, ovo su ti uzorci i njihovo serološko testiranje trebalo bi biti gotovo za 15 tak dana.

Jedni rezultati posebno ih vesele.

– Mi smo s imunokromatografskim testovima koji isto detektiraju antitijela testirali sve naše djelatnike koji su radili u mikrobiološkom laboratoriju za vrijeme COVID epidemije i svih njih 40 su bili negativni, rekao je Capak.

Više stručnih saznanja i informacija omogućuje im lakšu kontrolu bolesti.

VEZANO

Iz privatnog sektora najavljuju tužbe Ustavnom sudu protiv ‘Čerkezu and Co.’

urednik

U Srbiji nove mjere, u Hrvatskoj rekordan broj zaraženih

urednik

HNŽ: Čak 101 novi slučaj koronavirusa u jednom danu

urednik