Sarajevo

Prosvjedovali studenti Univerziteta u Sarajevu

– U organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), u četvrtak se više stotina studenata okupilo na prosvjedu ispred zgrade Vlade Sarajevske županije (SŽ) kako bi iskazali nezadovoljstvo nacrtom Zakona o visokom obrazovanju SŽ-a te pozvali na povlačenje Nacrta iz parlamentarne procedure. Okupljeni su nosili transparente s porukama “Loš, gori, novi zakon”, “Evolucija ili revolucija”…Iz SPUS-a obrazlažu da na ovaj način žele poručiti da neće dopustiti da njihovi stavovi budu zanemareni.

“Ovi su prosvjedi kulminacija nemarnog odnosa Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Vlade SŽ-a prema mladim ljudima koji svoju budućnost žele graditi u ovoj zemlji“, poruka je članova SPUS-a koji smatraju da je nedavno usvojeni nacrt Zakona o visokom obrazovanju SŽ-a isključivo u svrhu punjenja županijskog proračuna. Ujedno su ocijenili da će se zahvaljujući njemu Univerzitet u Sarajevu (UNSA) dovesti u ravan s privatnim fakultetima. “Zakon koji ne nudi nijedno rješenje za postojeće probleme, zakon koji se ne bavi korupcijom u obrazovanju, zakon koji se mora povući iz parlamentarne procedure“, dodali su iz SPUS-a čija potpredsjednica Inela Subašić kao glavni problem s Nacrtom zakona navodi to da je sve tako dvosmisleno. “Postoji jedan članak o prijenosu predmeta – neki predmeti na određenim fakultetima nose više od 12 bodova- što bi značilo da student ne može prenijeti nijedan takav predmet u narednu godinu, dok negdje mogu biti prenesena dva do tri predmeta. To je samo jedan od spornih članaka”, navela je ona i kao poseban problem navela da po ovom Nacrtu svega deset posto najboljih studenata za svaki fakultet prolazi na proračun, što u SPUS-u drže naročito nedefiniranim. “Treba postaviti jasnu razlika između državnog i privatnog fakulteta, a ovim zakonom se to poništava”, navela je Subašić. Faruk Dević, predsjednik SPUS-a, dodao je da će ovakav zakon posebno pogađati studente koji dolaze van Sarajeva, jer neće moći znati hoće li zadržati svoj status. “Oni će status najboljih studenata imati samo jednu godinu, a narednih godina bi ponovo morali biti najbolji. To je neodrživo”, poručio je Dević.

Forto i Nikolić sa studentima: Tražimo konkretne zahtjeve, usvojit ćemo najbolju varijantu zakona

Premijer SŽ-a Edin Forto i resorna županijska ministrica Aleksandra Nikolić obratili su se studentima te im poručili da će u pripremi novog zakonskog rješenja rado saslušati zahtjeve studenata, koje su pozvali da iznesu konkretne zahtjeve, da sudjeluju u javnoj raspravi te svoje prijedloge dostave pismeno. Premijer Forto obrazložio je da je Zakon o visokom obrazovanju iz 2017. zastario te će novi u određenom prijedlogu biti u skupštinskoj proceduri.

“Nećemo zaustaviti donošenje novog zakona, pozivamo vas da sudjelujete u procesu da se taj zakon usvoji u najboljoj mogućoj varijanti“, apelirao je Forto dok je ministrica Nikolić iskazala zadovoljstvo da studenti žele bolje za sebe. “Želim izaći u susret svakom zakonu koji doprinosi prosperitetu i boljem životu studenata u SŽ“, rekla je ona i prenijela stav Senata UNSA-e da podupire Zakon i cijene da je dovoljno dobar za Nacrt.