Vijesti BiH

Sarrazin: Njemačka neće dozvoliti da RS zabrani ulazak Schmidtu

Manuel Sarrazin, specijalni izaslanik njemačke vlade za Zapadni Balkan, poručio je da Njemačka neće dozvoliti da Republika Srpska zabrani ulazak visokom predstavniku Christianu Schmidtu na teritorij tog bh. entiteta.

– To nije u redu, protivimo se tome i to nećemo dozvoliti, kazao je Sarrazin u osvrtu na najavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da će RS donijeti uredbu o zabrani ulaska Schmidtu u taj entitet te da će ga, dođe li u RS, policija uhititi.

– Uz ocjenu da se Dodik nekonstruktivno i neodgovorno odnosi prema funkciji visokog predstavnika, Sarrazin je dodao da navedena najava više govori o Dodiku i da se razgovore na takav način ne vodi nigdje.

Govoreći o odluci njemačke vlade da obustavi financiranje četiri infrastrukturna projekta u RS-u, specijalni izaslanik njemačke vlade za Zapadni Balkanponovio je obrazloženje da su razlog tome Dodikove secesionističke najave i mjerekoje su vlasti RS-a donijele.

 – Ne vidimo da možemo nastaviti četiri strateška projekta, morat ćemo ih obustaviti… Morate shvatiti da njemački porezni obveznici očekuju da su ovakvi projekti sigurni kada Njemačka ulazi u njih, zaključio je.