Vijesti BiH

SCHMIDT: BiH mora iskoristiti povijesnu priliku nakon što joj je odobren status kandidata za članstvo u EU

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u utorak je pred Odborom Europskog parlamenta za vanjske poslove predočio aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini na sastanku  održanom iza zatvorenih vrata.

-U okviru posjeta Bruxellesu, visoki predstavnik je s Odborom Europskog parlamentaza vanjske poslovepodijelo informacije o aktualnoj političkoj situaciji u BiH naglasivši da BiH mora iskoristiti povijesnu priliku nakon što joj je odobren status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, objavio je Ured visokog predstavnika (OHR).

Prethodno je Schmidtu Bruxellesu u odvojenim sastancima s, među ostalim, europskim povjerenikom za proširenje Olivérom Várhelyijem, s bivšim visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom te s izvjestiteljom Europskog parlamenta za BiH Paulom Rangelom razgovarao o situaciji u BiH i europskom putu zemlje.

Schmidtovo obraćanje Odboru uslijedilo je nakon što je koncem prošle godine 25 europarlamentaraca iz Njemačke, Francuske i Nizozemskeuputilo pismo u kojem su visokog predstavnika Schmidtapozvali da Odboru Europskog parlamentaza vanjske poslove obrazloži odluke koje se tiču izmjena Izbornog zakona BiH te Ustava FBiH, koje je on nametnuo u izbornoj noći 2. listopada 2022., kao i da navedene odluke povuče jer su suprotne demokratskim načelima.