Vijesti BiH

SIP uručilo zamjenske mandate

Svim kandidatima kojima je Središnje izborno povjerenstvo BiH dodijelilo zamjenske mandate u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH uvjerenja o dodjeli mandata su uručena u utorak, 27. lipnja, a nakon što su odluke SIP-a postale pravosnažne, potvrđeno je za Faktor iz ove institucije.

Podsjetimo, sjednica Zastupničkog doma koja je trebala biti održana 21. lipnja i na kojoj je trebalo razmatrati imenovanje nedostajućeg suca Ustavnog suda BiH je otkazana, a predsjedavajuća ovog doma Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) za odgodu je optužila SIP ‘jer nije donio odluku o zamjenskim mandatima’.

Adnan Delić i Jasna Duraković su bili zastupnici u ovom domu do imenovanja Vlade FBiH krajem travnja, a Damir Arnaut je podnio ostavku zbog odlaska na veleposlaničku funkciju u Njemačku. Kako bi se popunila upražnjena mjesta nakon njihovog odlaska, potrebna je odluka SIP-a. Nakon toga, reagiralo je SIP BiH poručivši da dodjelo zamjenskih mandata nema nikakve veze sa zakazivanjem sjednice Zastupničkog doma. ‘Ponavljamo, redovne, zakonom utvrđene nadležnosti SIP BiH u vezi s dodjelom zamjenskih mandata nemaju nikakve veze sa zakazivanjem sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Uvjerenja o dodjeli zamjenskog mandata se dostavljaju nakon pravosnažnosti odluke Centralne izborne komisije BiH o dodjeli mandata’, poručili su tada iz SIP-a.

Na mjesto Feliksa Vidovića (HDZ BiH) kojem je prestao mandat, došla je Dajana Maros (HDZ BiH). Mandat je prestao i HDZ-ovoj Mirjani Plavčić, a on je dodijeljen stranačkom kolegi Marku Sarafu. Nakon ostavke na mandat zastupnika Damira Arnauta iz Naše stranke, SIP je dodijelio mandat sljedećem kvalificiranom kandidatu sa liste Naše stranke Eniti Nakaš, koja je, međutim, odbila prihvatiti mandat. Mandat je dodijeljen Marku Cvitanoviću iz Naše stranke. Cvitanović je mandat prihvatio.