Vijesti BiH

Svečano obilježen završetak procesa čišćenja BiH od kasetne municije (VIDEO)

Centar za uklanjanje mina u BiH, u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, Komisijom za deminiranje u BiH i nevladinom organizacijom Norveška narodna pomoć, danas je u Sarajevu svečano obilježio završetak procesa čišćenja Bosne i Hercegovine od kasetne municije.

Direktor Centra Saša Obradović izjavio je da se kontaminacija Bosne i Hercegovine kasetnom municijom dogodila tokom proteklog rata i iznosila je 14,61 km kvadratnih na 140 lokacija širom naše zemlje.

– ‘Čelična kiša’, kako često nazivaju kasetnu municiju zbog svojih opsežnih i razornih učinaka, u BiH je odnijela 195 ljudskih života. Zahvaljujući potpisivanju Konvencije o zabrani proizvodnje, upotrebe, skladištenja i transfera kasetne municije, i ratifikaciji iste 2010., BiH se prema posljednjem odobrenom produženju iz 2021. obavezala da očisti sva preostala poznata područja sa kasetnom municijom zaključno sa 1. septembrom 2023. – rekao je Obradović.

Istakao je da je navedeni rok ispoštovan i da su svi zadaci na uklanjanju kasetne municije završeni u skladu s planiranim rokovima, te da su pronađena i uništena 7.932 komada kasetne municije.

Ambasador Norveške u BiH Olav Rainertsen istakao je da su njegova Vlada i Ambasada podržavali Norvešku narodnu pomoć 12 godina kako bi došli do današnje prekretnice i potpunog uklanjanja kasetne municije iz BiH.

– Kroz podršku naše ambasade ukupno je 12,7 km kvadratnih kontaminiranog područja očišćeno i vraćeno na korištenje – naveo je Rainertsen.

Osim Norveške narodne pomoći, naglašeno je da su za postignute rezultate zaslužni Republička uprava Civilne zaštite Republike Srpske, Federalna uprava civilne zaštite i Oružane snage BiH.