Vijesti BiH

Sveučilište iz BiH napredovalo za 800 mjesta na svjetskoj rang listi

 Stranica Webometrics koja se bavi rangiranjem svjetskih sveučilišta izdala je srpanjsku listu najboljih svjetskih sveučilišta koja su rangirana prema tri kriterija, odnosno utjecaju, otvorenosti i izvrsnosti. Na listi je rangirano 46 sveučilišta i visokih škola iz Bosne i Hercegovine.

Na prvome mjestu u Bosni i Hercegovini nalazi se Univerzitet u Sarajevu, slijedi ga Univerzitet u Banjoj Luci, zatim Univerzitet u Tuzli. Četvrti je Internacionalni univerzitet u Sarajevu, dok je na petom mjestu Sveučilište u Mostaru. Na šestom je mjestu Univerzitet u Istočnom Sarajevu, a na sedmom Internacionalni BURCH univerzitet Sarajevo.

Prema tim podacima, na ljestvici su napredovali Univerzitet u Banjoj Luci koji je s četvrtog mjesta iz siječnja ove godine došao na drugo mjesto, zatim Univerzitet u Tuzli koji je s petog mjesta sada plasiran na treće te Sveučilište u Mostaru koje se sa sedmog mjesta u siječnju sada popelo na peto mjesto.

Bh. sveučilišta na svjetskoj ljestvici

Univerzitet u Sarajevu na svjetskoj se ljestvici nalazi na 1.576. mjestu najboljih sveučilišta u svijetu. Ova visokoškolska ustanova na ljestvici je nešto bolje rangirana nego u siječnju ove godine kada je bila na 1.593. mjestu.

Drugorangirani u našoj zemlji, a 2845. u svijetu je Univerzitet u Banjoj Luci koji se u siječnju ove godine nalazio na boljem 1864. mjestu.

Na 3183. mjestu u svijetu nalazi se Sveučilište u Tuzli koje je napredovalo sa 3913. mjesta iz siječnja, dok je na 3909. mjestu Internacionalno sveučilište u Sarajevu, lošije nego u siječnju kada je bilo na 3753. mjestu.

Na petom mjestu u Bosni i Hercegovini i 4253. mjestu u svijetu smješteno je Sveučilište u Mostaru koje je na ovo mjesto napredovalo sa 4316. mjesta na kojemu se nalazilo u siječnju ove godine.

Na 4488. mjestu slijedi ga Univerzitet u Istočnom Sarajevu, na 4664. je Internacionalno BURCH sveučilište Sarajevo, dok je na 5623. mjestu Sarajevska škola nauke i tehnologije. Univerzitet u Bihaću je na 5666. mjestu, Univerzitet u Zenici na 5707. mjestu, a Univerzitet Džemal Bijedić Mostar na 6379. mjestu.

U regiji najbolje rangiran Univerzitet u Ljubljani

Kada je u pitanju regija, na 328. mjestu u svijetu najbolje je rangiran Univerzitet u Ljubljani.

Prati ga Univerzitet u Beogradu koji je smješten na 442. mjesto. U Hrvatskoj je najbolje Sveučilište u Zagrebu koje se nalazi na 507. mjestu u svijetu.

Univerzitet sv. Ćirila i Metoda u Skoplju na 1545. je mjestu, dok je Univerzitet Crne Gore na 1848. mjestu u svijetu.

Najbolje sveučilište na svijetu je američki Harvard, zatim Stanford, MIT, britanski Oxford, a na petom mjestu je američki Berkeley.

Webometrics rangiranje svjetskih sveučilišta inicijativa je Cybermetrics Laba, istraživačke grupe koja pripada Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), najvećem javnom istraživačkom tijelu u Španjolskoj i djeluje pri ministarstvu obrazovanja.

Rangiranje se vrši od 2004. godine, a do sada je rangirano više od 31.000 sveučilišta iz 200 država. Ažuriranje liste se vrši svakih šest mjeseci.