Vijesti BiH

Tužiteljstvo BiH obustavilo istragu protiv Dodika u predmetu ‘Ikona’

Tužiteljstvo BiH donijelo je naredbu o neprovođenju istrage, nakon što je iz Ukrajine zaprimilo obavijest da ikona, zbog koje je formiran predmet protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ne pripada nacionalnom kulturnom naslijeđu ove zemlje, potvrđeno je za Detektor.

Iz Tužiteljstva BiH su, po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć, od Glavnog tužiteljstva Ukrajine dobili odgovor u kojem stoji da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, temeljem čega su istražitelji zatvorili postupak.

– Nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je umjetničko djelo nezakonito premješteno, ukradeno s teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost, niti da pripada nacionalnom kulturnom nasljeđu Ukrajine i da je nacionalna vrijednost, navodi se u odgovoru Tužilaštvu BiH koje je zbog toga donijelo naredbu o neprovođenju istrage.

Podsjetimo, sredinom prosinca 2020. godine, Dodik, tada član Predsjedništva BiH, poklonio je ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu pozlaćenu ikonu staru 300 godina kao znak srpsko-ruskog prijateljstva, nakon čega su iz Veleposlanstva Ukrajine tražili da ikona bude vraćena u tu zemlju jer, kako je obrazloženo, pečat na poleđini ikone nedvosmisleno dokazuje da je riječ o ikoni koja je ukrajinska kulturna baština a koja je nestala iz zemlje a pripada isključivo Ukrajini.

Ruski ministar vanjskih poslova Lavrovpotom je ikonu vratio. Tužiteljstvo BiH je u siječnju 2021. formiralo predmet i saslušalo nekoliko svjedoka, među kojima i veleposlanika BiH u Rusiji.