Vijesti BiH

U BiH pretežno oblačno s kišom u nizinama i snijegom u višim područjima

 U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno oblačno vrijeme. U nizinama pada slaba kiša, a u višim područjima slab snijeg. Pretežno vedro je na području Krajine.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati: Bjelašnica -6; Livno, Prijedor i Sokolac 0; Bihać, Ivan Sedlo, Sanski Most i Široki Brijeg 1; Sarajevo i Srebrenica 2; Tuzla i Zenica 3; Banja Luka i Mostar 4; Doboj, Gradačac i Trebinje 5 te Neum 9 stepeni Celzijusa.

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom u nizinama i snijegom u višim područjima. Od poslijepodnevnih sati i u nizinama će padati slab snijeg. U Hercegovini prije podne pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom. U drugom dijelu dana u većem dijelu Hercegovine razvedravanje. Oblačno sa slabim snijegom zadržaće se na sjeveru Hercegovine.

Danas će biti vjetrovito. Vjetar jak, lokalno i sa olujnim udarima, sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 6, na jugu od 7 do 12 stepeni.

U Sarajevu oblačno sa kišom ili susnježicom. Od poslijepodnevnih sati slab snijeg. Najviša dnevna temperatura zraka oko 2 stepena, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

 Kolovoz je mokar ili vlažan, a na krajnjem jugu pretežno suh. Na pojedinim dionicama u višim predjelima ima snijega na kolovozu, a izdvajaju se putevi Glamoč-Mliništa, Sarajevo-Tuzla (Nišići i Karaula) i Turbe-Karanovac, kao i područje Han Pijeska i Romanije.

Preko prevoja za šlepere i teretna vozila sa prikolicom preporučuje se korištenje lanaca. Magla smanjuje vidljivost na magistralnom putu Ključ-Sanski Most.

U jugozapadnim krajevima, te ponegdje na sjeveru, skreće se pažnja na jak vjetar. Upozorava se i na učestale odrone, a izdvajaju se putevi: Turbe-Karanovac, Jajce-Banja Luka, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen) i Sarajevo-Foča.

Na magistralnom putu Livno-Šuica iz BIHAMK-a upozoravaju na učestale izlaske divljih konja na kolovoz.

Savjetuje se opreznija vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima i napominje da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Sporije zbog radova saobraća se na magistralnim putevima: Banja Luka-Klašnice (Zalužani), Sarajevo-Pale (tunel Čeljigovići), Jajce-Donji Vakuf (tunel Skela) i Mostar-Stolac.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopćeno je iz BIHAMK-a.