Vijesti BiH

U vrhu prioriteta je pomoć povratnicima

Premijer Federacije Nermin Nikšić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar sastali su se s potpredsjednikom Republike Srpske Ćamilom Durakovićem i potpredsjednikom Narodne skupštine RS-a Mirsadom Duratovićem.

Razgovarano je o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u povratničkim zajednicama i konkretnoj podršci Federalne vlade održivom povratku. Nikšić i Dizdar su poručili da je podrška Vlade i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica povratničkoj populaciji u vrhu prioriteta.

Federalni premijer podcrtao je zalaganje za sustavno rješavanje problema s kojima se ova populacija suočava, sprečavanje i procesuiranje odgovornih za narušavanje sigurnosti, kao i za pravednu podršku usklađenu sa stvarnim potrebama i prioritetima, koja se iz federalnog proračuna usmjerava putem federalnog ministarstva. 

Dizdar među projektima koje putem javnih poziva realizira federalno ministarstvo istakao je podršku zapošljavanju povratnika u organima javne uprave, javnim ustanovama i javnim poduzećima. U tijeku je i provedba programa pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad sa ili bez zasnivanja radnog odnosa povratnika sa visokom stručnom spremom.

Ministarstvo provodi i programe sufinanciranja troškova prijevoza učenicima srednjih škola, financijske podrške porodiljama povratnicama te podrške investicijskim projekatima iseljeništva u povratničkim sredinama, kao i nevladinim udruženjima i memorijalnim centrima.

Duraković i Duratović su također istakli značaj financiranja projekata kojima Vlada FBiH pruža direktnu podršku povratničkim obiteljima, obnovi njihovih domova, zapošljavanju i drugim poticajnim mjerama, koje doprinose održivosti povratka na prostoru RS-a.

Dizdar je naglasio da se kreiraju novi program podrške koji će u narednom razdoblju biti usmjeravani u poticajne svrhe poljoprivrednicima, financijsku pomoć povratničkim obiteljima sa više djece, stipendiranje i pomoć u školovanju učenika, kao i u značajno subvencioniranje plata povratnika koji budu zaposleni u institucije javne uprave.

Nikšić je također pozvao Durakovića i Duratovića da se u svakom trenutku obrate prioritetnim prijedlozima kako bi podrška i pomoć zajednicama gdje je ostvaren povratak bila usmjerena na najefikasniji način.