Vijesti BiH

Uložena žalba na oslobađajuću presudu Asimu Sarajliću i ostalima

Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu uložilo je žalbu na prvostupanjsku presudu kojom su Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović oslobođeni optužbi za davanje dara i drugih oblika koristi. Općinski sud u Sarajevu izrekao je u veljači oslobađajuću presudu, a iz sarajevskog Županijskog tužiteljstva je potvrđeno da su zaprimili pisani otpravak presude te da su uložili žalbu Županijskom sudu u Sarajevu. ‘Žalba je uložena zbog važne povrede odredaba kaznenog postupka, povrede Kaznenog zakona te pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja’, rečeno je iz tužiteljstva.

Sarajlić, Delalić i Šehović se terete da su od 20. do 25. veljače 2020., posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak s Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Županijskog odbora SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26. veljače 2020. i na kojima su predloženi kandidati bili članovi Semir Efendić i Fikret Prevljak. Tvrtkoviću su, kako se dalje navodi, obećali da će, korištenjem svog društvenog i utjecajnog položaja koji imaju po osnovu pozicija unutar SDA, zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodećim pozicijama kadrovi SDA, ukoliko na tim izborima svoj glas da njihovom kandidatu za navedenu poziciju – Prevljaku. Sarajlić je, stoji u optužnici, u tom periodu bio član Predsjedništva, odnosno potpredsjednik SDA, Delalić član Izvršnog odbora Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo, a Šehović nekadašnji tehnički tajnik stranke.

Sutkinja Amela Skrobo-Kadrić je u obrazloženju presude navela da je jedini dokaz da je počinjeno kazneno djelo – iskaz svjedoka Velida Tvrtkovića, koji je posvjedočio da je ostavio upaljen mobilni telefon u jakni te, nakon što je ušao u ‘tuđi’ prostor – automobil, snimao razgovor bez znanja prisutnih. Sud je utvrdio da je snimak nastao na nezakonit način. ‘Sud ne može zasnivati svoju odluku na povredama ljudskih prava i sloboda’, kazala je tada sutkinja i dodala da su svi ostali dokazi proizašli iz ovog snimka.