Vijesti BiH

Za pola godine 24 državna tužitelja u BiH podigla svega dvije optužnice

Tužiteljstvo BiH je tijekom prvih šest mjeseci ove godine, u odjelu u kojem rade 24 tužitelja, podiglo svega dvije optužnice za ratne zločine protiv tri osobe te je raspisalo 17 tjeralica u više od stotinu predmeta s procesnim smetnjama, konstatirano je na sjednici Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH.

Jasmin Murtagić, rukovoditelj projekta ‘Unaprjeđenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH’ je, izlažući izvješće o radu Tužiteljstva BiH za razdoblje 1. siječanj – 30. lipanj 2023., kazao da je u više od stotinu predmeta s procesnom smetnjom raspisano svega 17 tjeralica, prenosi BIRN BiH  – Ističem da su u ovom razdoblju od šest mjeseci, na 24 raspoređena tužitelja u, naglašavam, Posebnom odjelu Tužiteljstva BiH za ratne zločine, podignute dvije optužnice protiv tri osobe te je doneseno devet negativnih tužiteljskih odluka, podaci su koje je iznio Murtagić uz napomenu da su kroz prethodna izvješća govorili o 40 optužnica u tijeku dvije godine, što je podatak koji je bio prihvatljiv, ali se veliki dio optužnica odnosio na nedostupne osobe. – Dvije optužnice protiv tri osoba u šest mjeseci, vi, kao regulator sustava, procijenite je li to kvalitativno i kvantitativno zadovoljavajući rezultat, poručio je i konstatirao da postoji problematičan trend u preciznosti broja predmeta za ratne zločine, na koji su i ranije ukazivali. Članica VSTV-a BiH Amila Mimica Kunosić je ocijenila nedopustivim da toliki broj tužitelja i stručnjaka radi u Tužiteljstvu, dok je broj predmeta i optužnica nezadovoljavajući. Stoga je predložila da Vijeće, do sljedećeg izvješća, razmisli koje radnje sukladno svojim ovlastima može pokrenuti protiv glavnih tužitelja koji ne ostvaruju pomaka i tamo gdje se ne rješava  predmete. – Što reći osim da Vijeće u ovom trenutku nema točan podatak o broju predmeta. Ne trebamo se braniti, što god da nam kažu, i javnost, i pravosudna zajednica, ne trebamo se braniti, kazao je član Vijeća Mustafa Šabić.

Vijeće je usvojilo prijedlog kojim se Tužiteljstvu BiH nalaže u roku od tri mjeseca izvršiti potpunu reviziju svih neriješenih predmeta ratnih zločina, promptno unaprijediti rad na predmetima s procesnim smetnjama i povećati broj raspisanih tjeralica, kao i do kraja godine prioritetno fokusirati rad na predmete koji imaju potencijal sudskog epiloga u smislu podizanja optužnice.