Vijesti BiH

Zakon o organizaciji tržišta vina omogućio bh. vinarima nastavak izvoza na EU tržište

Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH, koji je usvojen u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, omogućio je bh. proizvođačima grožđa i vina nastavak izvoza na europsko tržište, a stečeni su i uvjeti za podizanje novih nasada grožđa u našoj zemlji, ocijenio je u razgovoru za Fenu Željko Nakić, predsjednik Udruženja vinogradara i vinara pri Gospodarskoj komori FBiH.

– Bilo je krajnje vrijem da se usvoji ovaj zakon jer bi u suprotnom našim proizvođačima bio zabranjen izvoz vina na europsko tržište – istaknuo je Nakić, dodavši kako je nemjerljiva vrijednost spomenutog zakona za Vinariju Čitluk, koja izvozi preko milijun litara vina na tržište Europske unije, prije svega Hrvatske.

Po njegovim riječima, Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH sistemski uređuje pitanja poput oznaka geografskog porijekla, prezentacije i reklamiranje proizvoda vinarstva, zatim stavljanje proizvoda na tržište, njihov nadzor i kontrolu, uključujući i odredbe o organskim vinima, aromatiziranim vinskim proizvodima i voćnim vinima.

Nakić je dodao kako je usvajanje ovoga zakona ujedno i prilika da se njegovom nadogradnjom kroz podzakonske akte koje je potrebno donijeti, da novih zamah u proizvodnji vina u BiH.

– Usvojeni zakon preduvjet je i za podizanje novih vinograda, prije svega u Hercegovini, ali i u ostatku BiH. Kad imate neuređenu situaciju na tržištu i kada ljudi ne prepoznaju ambijent za profit i rad, opada i interes za tu granu proizvodnje. Usvjajnjem novih zakonskih rješenje tu smo zamku izbjegli – zaključio je Nakić.

S obzirom na značaj koji taj sektor ima u poljoprivredi i ruralnom razvitku, Vijeće ministara BiH usvajanjem Zakona o organizaciji tržišta vina želi osigurati veću konkurentnost i bolji pristup proizvođača iz BiH europskim i svjetskim tržištima, uz bolje uvjete za proizvodnju vina, usklađene s europskim standardima

Posebno je važno da je ostavljeno dovoljno vremena da se domaćim proizvođačima omogući neometano obavljanje vanjskotrgovinskog prometa na europskom i svjetskom tržištu i nakon studenog 2024. godine, koji je Europska komisija odredila kao krajnji rok za usklađivanje zakonodavstva u BiH u području vina i vinogradarstva sa standardima EU-a, priopćeno je ranije iz Vijeća ministara BiH.