Vijesti BiH

Zbog rasta cijena bi i traženi minimalac od 1.000 KM brzo mogao biti nedovoljan

Dostojanstven rad u BiH ne smijemo zaboraviti iako smo svakim danom sve dalje od njega, poruka je konferencije “Dostojanstven rad i zašto je jaka politička suradnja bitna”, održane u četvrtak u Sarajevu. Tu je priliku predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović iskoristila za poručiti da sindikat neće odustati od zahtjeva za povećanje minimalne plaće i za plaćanje prekovremenog rada, te praznicima i nedjeljom.

-Važno je da minimalne plaće budu povećane što skorije ali, s obzirom na rast cijena, plašim se da će ubrzo i traženi iznos od 1.000 KM biti nedovoljan, upozorila je Beširović te ukazala da je potrebno spojiti interese radnika i političku volje, bez koje se ništa ne može mijenjati nabolje.

Potpredsjednica Sindikata trgovine Norveške Elisabeth Sundset rekla je da u njenoj zemlji imaju tradicionalno dobar dijalog sindikata i politike te da su 21 član i predsjedavajući parlamenta, kao i tri ministra, ujedno, i članovi sindikata.

Pojasnila je da najveći problem radnika u trgovini u Norveškoj predstavlja preveliki broj radnica koje ne rade puno radno vrijeme i nedovoljno su plaćene za osnovne životne troškove, ali u suradnji sa socijaldemokratima u vladi pokrenuto je usvajanje zakona o punom radnom vremenu.

Zastupnica DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Alma Kratina najavila je da radnici od njene stranke mogu očekivati nastavak već započete borbe, poput apelacije potpredsjednika FBiH Milana Dunovića za ispravljanje nepravdi prema radnicima kroz neustavan zakon o stečaju, dok je zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Čengić izrazio očekivanje da, uspije li koalicija okupljena oko Denisa Bećirovića formirati vlast, u prvih 100 dana usvoji Zakon o minimalnoj plaći i da smanji poreze i doprinose na plaće.