Vijesti BiH

Zenički SDP nije za rekonstrukciju Vlade ZDŽ

Gradska organizacija SDP Zenica, povodom nastojanja da se izvrši preslagivanje parlamentarne većine u ZDŽ, nije suglasna s formiranjem nove parlamentarne većine u ZDŽ, kazao je na konferenciji za medije v. d. predsjednika GO SDP-a ZDK Elvis Alijagić. Alijagić je i zastupnik u Gradskom vijeću Grada Zenica, ali je istakao kako je pregovore oko formiranja vlasti u ZDŽ preuzelo Predsjedništvo županijske organizacija stranke te da oni nisu sudjelovali u tim pregovorima. On, kao i njegove kolege Nermin Mehić i Almir Babajić koji su i članovi Glavnog odbora SDP-a BiH, smatraju kako aktuelna Vlada ZDŽ na čelu s premijerkom Amrom Mehmedić iz Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad radi dobro te da ne bi trebalo mijenjati Vladu ZDŽ. ‘Ne želim da se nama išta etiketira, kada su u pitanju bilo koja imenovanja u pitanju ili eventualna imenovanja koja budu dolazila na raspodjelu. Ako uopće dođe do nove skupštinske većine, sa istim zastupnicima u Skupštini ZDŽ-a, također kažem da mi iz Zenice nemamo ništa s tim. Ono što znam ja, zna i javnost. Da li je došlo do nekih izmjena, ne mogu reći, ali činjenica je da su tri zastupnika u Skupštini ZDŽ iz BHI-KF postali samostalni zastupnici i ako dođe do prekomponiranja Vlade u ZDŽ, vjerojatno će se oni pitati o eventualnim imenovanjima’, kazao je Alijagić. Predsjedništvo GO SDP-a Zenica, dodao je, želi svima da pogleda ‘iskreno u oči i da iskreno razgovaramo o svemu’. Alijagić je ustvrdio kako bi ovu situaciju mogla iskoristiti i SDA te formirati novu većinu u Skupštini ZDŽ.

Njegov kolega i predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Zenica Nermin Mehić istakao je kako njih trojica ne žele da ‘obaraju glavu zbog raznih imenovanja’, te da nisu za to da ‘preletači dolaze u SDP’. ‘Ja bih pozvao naše skupštinske zastupnike da u okviru reformi razgovaraju sa svojim koalicijskih partnerima. A ne da gledaju na nekakve odmetnike, na nekakve političke lihvare i da sjede s njima po kavanama, po hotelima… Da gledaju kako će i na koji način podijeliti i ovo malo resursa što imamo u ZDŽ i da vladaju njima oni i njihovi najbliži… Gradski odbor SDP-a Zenica se ograđuje i ne daje podršku novokomponiranoj većini, sa ‘preletačima’ Omerom Škaljom (zastupnik u Skupštini ZDŽ sa liste SBB-a) i zastupnicima BHI-KF’, poručio je Mehić. Na osnovu iznijetog stave, kazao je, uputili su pismo predsjedniku KO SDP-a ZDK-a Mirsadu Mahmutagiću iz Maglaja, inače i načelniku te općine, koji se, kako je naveo, na to pismo oglušio.

Izaslanik SDP-a BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH Almir Babajić podvukao je da se SDP ne želi povezivati s ‘bilo kakvim preslagivanjem Vlade ZDŽ’. ‘SDP ne ruši tu vladu. Ovdje imamo jasan problem – četiri zastupnika koji potiču iz BHI-KF, imaju nesuglasice sa predsjednikom stranke i to bi bilo korektno da oni riješe između sebe, a ne da nas uvlače u ove procese’, kazao je Babajić. Kako je naglasio, SDP nije inicijator procesa koji su se vodili, ali je istakao kako je problem u borbi Županijskog odbora SDP-a ZDK i Fuada Kasumovića. Babajić je dodao kako nemaju kontakt s predsjednikom KO SDP-a ZDŽ Mahmutagićem, ali smatra kako će se sva ‘imenovanja koja su se desila posljednjih dana odraziti na rezultat SDP-a u Zenici’.