Vijesti iz svijeta

Amerikanac uhićen u Venezueli kaže da je htio oteti Madura

Venezuelska državna televizija je u srijedu objavila snimku uhićenog Amerikanca Lukea Denmana u kojoj on kaže da je imao uputu zauzeti zračnu luku Caracasa i iz nje zrakoplovom prebaciti predsjednika Nicolasa Madura u Sjedinjene Države

Vlasti Venezuele su uz 34-godišnjeg Denmana u ponedjeljak uhitile još jednog državljanina SAD-a, Airana Berryja, i 11 drugih “terorista” a Maduro je rekao da su uhićeni imali plan u koordinaciji s Washingtonom ući u zemlju preko karipske obale i svrgnuti ga.

“Donald Trump je izravni vođa ove invazije”, ustvrdio je Maduro u komentaru za televiziju nakon što je prikazana snimka s Denmanom.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je zanijekao američku upletenost, a državni tajnik Mike Pompeo je u srijedu rekao da će američka vlada uporabiti “sva sredstva” kako bi osigurala povratak uhićenih Amerikanaca ako su zatočeni u Venezueli.

Denman je u snimci s nepoznate lokacije odgovarao na pitanja na engleskom službenika koji se nisu vidjeli. On je rekao da je njegova misija bila zauzeti i osigurati zračnu luku no nije jasno kako je Maduro trebao završiti u zrakoplovu.

U ožujku je ministarstvo pravosuđa SAD-a optužilo Madura i dvanaest drugih sadašnjih i bivših venezuelanskih dužnosnika za “narko-terorizam” a Trumpova administracija je ponudila 15 milijuna dolara za informacije koje bi dovele do njegova uhićenja.

“Pomagao sam Venezuelancima da vrate vlast nad svojom zemljom”, rekao je Denman u videu.

Denman i Berry su bivši pripadnici postrojbi za specijalne operacije koji su radili s Jordanom Goudreauom, američkim vojnim veteranom koji vodi zaštitarsku tvrtku Silvercorp USA sa sjedištem na Floridi. Oni su navodno trebali uvježbati oko 50 Venezuelaca u susjednoj Kolumbiji za tu operaciju. Denman je rekao da je Goudreau osigurao opremu.

Venezuelske vlasti kazale su da su skupinu uhvatile u obalnom gradu Chuaou, koji se nalazi oko 60 kilometara zapadno od zračne luke u Caracasu, nakon što su dobile dojavu lokalnih stanovnika. Vlasti su objavile fotografije broda nakrcanog vojnom opremom kojim su, kako kažu, pripadnici skupine došli u Venezuelu.

Osam osoba uključenih u operaciju ubijeno je u nedjelju u sukobu s venezuelanskim snagama sigurnosti, objavila je Madurova vlada.

Denman je rekao da je Silvercorp potpisao ugovor s venezuelanskim oporbenim čelnikom Juanom Guaidom kako bi se svrgnuo Maduro. Guaidov tim je u izjavi odbacio povezanost s “bilo kojom tvrtkom koja se bavi sigurnošću ili obranom”, uključujući i Silvercorp. (HINA)

VEZANO

Zapad udario na Putina tamo gdje najviše boli

urednik

MISLIO DA JE VIRUS LAŽ: Preminuo nakon što je bio na “korona-partyju”

urednik

Država Washington uvodi obavezno nošenje maski

urednik