SVAŠTA Vijesti iz svijeta

Antivakseri i medicinska sestra uhićeni zbog lažnog cijepljenja na Siciliji

Policija je uhitila tri osobe u Palermu, na Siciliji zbog distribucije Covid potvrda nakon lažnog cijepljenja. 

Snimka s nadzorne kamere pokazuje kako se medicinska sestra pretvara da cijepi pacijente. 

Antivakseri na Siciliji platili su medicinskoj sestri da im da lažna cjepiva protiv Covid-a kako bi dobili zdravstveni certifikat koji je obavezan za neke profesije, priopćila je policija u utorak, javlja Reuters. 

Tri osobe, uključujući medicinsku sestru i lokalnog vođu pokreta poznatog u Italiji kao ‘No-Vax’, uhićene su i suočeni su s optužnicom za korupciju i krivotvorenje.

Policija je koristila skrivenu kameru da snimi medicinsku sestru u glavnom centru za cijepljenje kako prazni špricu cjepiva u maramicu prije nego što je nakratko stavila iglu na ruku pacijenta.

Na ovaj način izdano je desetak zdravstvenih propusnica, uključujući i jednu koja je izdana pripadniku policije.

Lokalni mediji izvještavaju da su ljudi plaćali i do 400 eura za ovakvu uslugu.

– Otkrili smo mračnu i opasnu zavjeru ovih antivaksera koji se ne libe ničega u kršenju zakona – rekao je policijski komesar Palerma Leopoldo Laricchia u izjavi za medije. 

U nastojanju da suzbije infekcije izazvane Covidom, vlada je uvela obavezno cijepljenje za zdravstvene radnike, nastavnike, policiju i vojsku.

Italija je od 6. prosinca dodatno pooštrila ograničenja za osobe koje još uvijek nisu cijepljene, ograničavajući im pristup nizu mjesta i usluga, uključujući sjedenje u zatvorenom prostoru u barovima i restoranima, ulazak u muzeje i kina, klubove, kao i pristup sportskim događajima.

Oko 81 posto stanovništva Italije primilo je jednu ili obje doze cjepiva – što je jedna od najviših stopa cjepljenja u Europi – dok je 26 posto stanovništva primilo i dodatnu, treću dozu.