DNEVNI Vijesti iz svijeta

Biden je potpisao dokumente o ulasku Švedske i Finske u NATO

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je danas dokumente usvojene u Senatu o podršci pristupanju Švedske i Finske NATO-u.

Biden je, kako prenosi CNN, prije potpisivanja dokumenata u Bijeloj kući rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin pogriješio ako je mislio da može unijeti razdor među zapadne saveznike.

“Naš savez je bliži i jači nego ikad i ujedinjeniji nego ikad, a nakon ulaska Finske i Švedske bit ćemo jači nego ikad”, rekao je Biden, a prenosi američka televizija.

Prošli tjedan Senat je s 95 glasova za i jednim protiv podržao ulazak Švedske i Finske u NATO.

Ulazak Švedske i Finske u NATO i dalje blokira Turska, koja zahtijeva da dvije zemlje ispune zahtjeve Ankare da prekinu potporu kurdskim organizacijama koje Turska smatra terorističkim.

Turski ministar pravosuđa Bekir Bozdak izjavio je u nedjelju da Turska neće podržati prijem Švedske i Finske u NATO sve dok te zemlje ne ispune svoje obveze u borbi protiv terorizma, rekao je turski ministar pravosuđa Bekir Bozdak.

“Pogrešno je očekivati ​​pozitivnu odluku Turske u pogledu podrške članstvu nordijskih zemalja, sve dok ne održe svoju riječ”, rekao je Bozdak za TV Akit, prenosi TASS.

Za prijem svake nove zemlje u NATO potreban je pristanak svih zemalja članica.