Vijesti iz svijeta

Borrell: Napadi u Afganistanu užasavajući

Malo je riječi koje mogu opravdati strahote kojima smo danas svjedočili u Afganistanu. Jedan napad je imao za metu porodilište u Kabulu, dok je u drugom napadu terorista detonirao bombu tokom sahrane u Nangarharu. Desetine nevinih civila ubijeno je ili povrijeđeno u ovim osude vrijednim terorističkim aktima, navodi se u saopćenju iz Ureda visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella.

Istakao je da je ciljati i ubijati majke, tek rođene bebe i dojilje, kao i ožalošćene i tugujuće porodice, “djela koja pokazuju zlo i užasavajući stepen nehumanosti.”

– Čini se da je napad na porodilište bolnice Dasht-e-Barchi, kojim upravljaju Ljekari bez granica, također bio usmjeren na međunarodne radnike koji pružaju pomoć. Europska unija stoji uz njih – kazao je Borrell, dodavši da današnji napadi su kršenje međunarodnog humanitarnog prava zbog kojih će počinitelji morati snositi posljedice.

Borrell je naglasio da afganistanski narod zaslužuje mir i da je već duže vrijeme njihova zemlja “podijeljena terorizmom i nasiljem koje nijedan politički cilj nikada ne može opravdati.”

– Trajni prekid vatre je apsolutno neophodan i Europska unija poziva sve aktere u Afganistanu i regiji da to omoguće – dodao je visoki predstavnik.

VEZANO

IVAN SABOLIĆ: Na zagrebačkom summitu iskazan interes Hrvatske da BiH stekne status kandidata

urednik

EU traži Tegeltijinu ostavku

urednik

EU oprezno otvara unutarnje granice, vanjske ostaju zatvorene

urednik