Vijesti iz svijeta

Borrell: Od čelnika EU tražit ću snažnu podršku za prijedlog o Kosovu

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je danas u Bruxellesu da će se uskoro, za nekoliko tjedana održati sastanak međunarodnih predstavnika i kosovskog premijera Albina Kurtija te srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Borrell je to kazao uoči današnjeg summita čelnika država članica Europske unije na kojem će kako je istaknuo zatražiti snažnu podršku za prijedlog o rješenju kosovskog pitanja “koji je na stolu”.

“Zatražit ću od čelnika snažnu podršku kako bi se izbjegla bilo kakva eskalacija i zamolit ću ih da ozbiljno rade na ovom prijedlogu, koji je jedini način da pokušamo riješiti  normalizirati  odnos Kosova i Srbije”, rekao je Borrell te dodao kako se išlo iz “krize u krizu”, ali da je sada vrijeme za konstruktivan rad.

“Prijedlog je na stolu. Pozivam dvojicu lidera (Srbije i Kosova) da ponovo dođu u Bruxelles uskoro, za nekoliko tjedana kako bi definitivno izgurali taj prijedlog”, rekao je Borrell, prenosi Beta.

On je naveo da će čelnike EU izvijestiti o situaciji u dijalogu Prištine i Beograda, posljednjim događanjima i posljednjim kontaktima.

Čelnici država članica Europske unije pozvat će na summitu, koji će se održavati od 9. do 10. veljače u Bruxellesu, predstavnike Kosova i Srbije da u potpunosti i bezuvjetno provedu europski prijedlog za normalizaciju odnosa između te dvije zemlje uključujući i formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) na Kosovu.

“Europsko vijeće pozdravlja europski prijedlog za postavljanje odnosa između obje strane na novu i održivu osnovu kao povijesnu šansu koju obje strane trebaju iskoristiti kako bi ostvarile svoju europsku perspektivu”, navodi se u nacrtu zaključaka u koji Radio Slobodna Europa ima uvid.

Na kraju summita oni će usvojiti i zaključke, a među njima i one koji će se odnositi i na nedavne tenzije na sjeveru Kosova, te će naglasiti hitnu potrebu za napretkom u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije kroz dijalog uz posredovanje EU.