DNEVNI Vijesti iz svijeta

Britanija naručila 90 milijuna doza vakcine protiv Covida-19

Britanija se načelno složila kupiti 90 miliona doza vakcine protiv Covid-19, koje razvijaju velike farmaceutske fabrike sa sjedištem u Francuskoj, Njemačkoj i Sjedinjenim Državama, saopćila je u ponedjeljak vlada.

Naručila je 60 miliona doza vakcina iz francuske Valneve i 30 miliona BNT162 vakcine iz zajedničkog programa njemačkog BioNTecha i američkog Pfizeram, prenio je dpa.

Dogovor sa Valnevom uključuje mogućnost kupovine 40 miliona dodatnih doza “ako se pokaže da je vakcina sigurna, efikasna i pogodna”, saopćila je vlada.

Britanija je već rezervisala 100 miliona doza vakcine sa univerziteta Oxford koja je u izradi u kompaniji AstraZeneca, a koja je jedna od desetine kandidata za vakcinu diljem svijeta.

Rezervisanje različitih vrsta vakcina “osigurat će da Velika Britanija ima najbolju mogućnost da obezbijedi vakcinu koja štiti one koji su u većoj opasnosti”, rekao je britanski državni sekretar za poslovanje Alok Sharma.

Thomas Lingelbach, izvršni direktor Valneve, rekao je da je njegova kompanija “presretna što su izabrani za sudjelovanje u ovom važnom programu s vladom Velike Britanije”.

Valneva navodi da planira proizvesti vakcinu u postrojenju u Škotskoj i očekuje da će britanska vlada doprinijeti troškovima kliničkih studija.

VEZANO

Još dvoje preminulih od koronavirusa

urednik

Bečka zračna luka testirat će putnike kako bi izbjegli karantenu

urednik

Europa će uskoro premašiti 300.000 smrti od korone

urednik