Vijesti iz svijeta

Covid-19 su ovdje donijeli bogataši, a sada umiru siromašni

Novi koronavirus, koji je u Brazil stigao s tamošnjom bogatom elitom koja se vraćala s praznika u Europi, sad kosi siromašne u gusto naseljenim sirotinjskim četvrtima gradova gdje je teže kontrolirati bolest.

Prema podacima javnog zdravstva za Sao Paulo, Rio de Janeiro i Fortalezu, posljednjih tjedana virus se iz bogatih četvrti, u kojima je epidemija prvo izbila, širi u sirotinjske četvrti, favele.

Promjena se podudara s naglim porastom smrtnih slučajeva kojih je zasad gotovo 6000, a znanstvenici se pribojavaju da bi najveća zemlja u Latinskoj Americi mogla postati novo smrtonosno žarište virusa COVID-19.

Brazil je postao deveta zemlja u svijetu koja je po broju mrtvih od koronavirusa nadmašila Kinu, epicentar globalne COVID-19 pandemije. Sveukupno je u toj zemlji zaraženo oko 78.200 ljudi.

Širenje virusa u favelama uvelike komplicira bitku Brazila protiv virusa SARS-CoV-2 jer u labirintu sklepanih kućeraka nema tekuće vode, septičkih sustava i zdravstvenih objekata. Još veći problem je što država u tim favelama nema nikakvu moć jer u njima vladaju narkobande te bi mjere izolacije bilo nemoguće provesti.

Najveći broj smrtnih slučajeva registriran je u Brasilandiji, siromašnoj četvrti na sjevernom rubu Sao Paula, gdje je ovaj tjedan od korone preminulo 67 ljudi.

U Rio de Janeiru epidemija je izbila u bogatijim četvrtima Leblon, Copacabana i Barra da Tijuca, a sad pustoši siromašnije dijelove grada Campo Grande, Bangu i Iraju.

Ista tendencija razvoja epidemije očita je i u Fortalezi na sjeveroistoku zemlje gdje je registrirano 25.000 oboljelih.

Usprkos rastu broja smrtnih slučajeva sve su glasniji zahtjevi za popuštanjem mjera izolacije. Predsjednik Jair Bolsonaro zagovara pokretanje gospodarstva i tvrdi da bi nezaposlenost i glad mogli odnijeti više života od samog virusa.

Epidemiolog Keny Colares u bolnici u Fortalezi upozorava da je broj zaraženih u favelama najvjerojatnije daleko veći od službenih podataka, pojašnjavajući da se tamo ne provode dostatna testiranja.

Siromašniji Brazilci imaju više šanse podleći bolesti zbog već postojećih zdravstvenih problema i ograničenog pristupa zdravstvenoj skrbi.

(HINA)

VEZANO

U Srbiji još 11 žrtava Covida-19, registrirano 266 novih zaraza

urednik

Postoje indicije da su djeca s koronavirusom manje zarazna od odraslih

urednik

Iz privatnog sektora najavljuju tužbe Ustavnom sudu protiv ‘Čerkezu and Co.’

urednik