Vijesti iz svijeta

Čovjek koji je prebjegao sa Sjevera tvrdi da je Kim Jong-un mrtav

Ji Seong-ho, koji je prebjegao iz Sjeverne Koreje i postao zastupnik u Parlamentu Južne Koreje, tvrdi da je 99 posto siguran da je lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un mrtav i da će vlast preuzeti njegova sestra,

– Pitao sam se koliko je dugo mogao izdržati nakon kardiovaskularne operacije. Obaviješten sam da je Kim umro prošlog vikenda – kazao je Ji za novinsku agenciju “Yonhap”.

– Nije 100 posto izvjesno, ali mogu reći da je mogućnost 99 posto – dodao je Ji, istakavši da će Sjeverna Koreja njegovu smrt možda potvrditi ovog vikenda, prenosi Anadolija.

– Vjeruje se da se Sjeverna Koreja suočava sa kompliciranim pitanjem sukcesije – kazao je.

Također je podržao i mišljenja nekih stručnjaka da će Kim Yo-jong, Kimova sestra, vjerovatno postati sljedeći lider Sjeverne Koreje.

Istakao je također da Sjeverna Koreja nije odmah saopćila vijest o smrti svog lidera i proglasila dan žalosti, jer se suočava s kompliciranim pitanjem sukcesije.

Kim nije viđen u javnosti od 11. travnja, kada je predsjedavao sastankom politbiroa vladajuće Radničke partije. Navodno je preminuo usljed komplikacija sa srcem.

U medijima su se prethodnih dana pojavile informacije da je podvrgnut kardiovaskularnoj operaciji i da je poslije nje u “vegetativnom stanju”, ali takve informacije nisu zvanično potvrđene.

VEZANO

Sjeverna Koreja navodno digla u zrak međukorejski ured za vezu

urednik

Sjeverna Koreja emitirala snimku velike vojne parade u Pjongjangu (VIDEO)

urednik

MISTERIJA: Gdje je Kim Jong-un? Je li živ?

urednik