Vijesti iz svijeta

Državni udar u Gabonu

Grupa visokih gabonskih vojnih oficira pojavila se na nacionalnoj televiziji u ranim satima u srijedu i rekla da su preuzeli vlast, nakon što je državno izborno tijelo objavilo da je predsjednik Ali Bongo osvojio treći mandat.

Pojavljujući na televizijskom kanalu Gabon 24, oficiri su rekli da predstavljaju sve snage sigurnosti i odbrane u ovoj centralnoafričkoj državi. Rekli su da su izborni rezultati poništeni, sve granice zatvorene do daljnjeg i raspuštene državne institucije.

Glasni zvuci pucnjave mogli su se čuti u glavnom gradu Librevilu, javio je reporter Reutersa nakon televizijskog nastupa.

Vlada zemlje članice OPEC+ nije imala nikakav komentar.

– U ime naroda Gabona… odlučili smo da branimo mir tako što ćemo staviti tačku na sadašnji režim – rekli su oficiri.

Tenzije su rasle zbog straha od nemira nakon subotnjeg predsjedničkog, parlamentarnog i zakonodavnog glasanja, na kojem je Bongo nastojao da produži 56-godišnji nadzor svoje porodice na vlasti, dok je opozicija tražila promjene u zemlji bogatoj naftom i kakaom, ali pogođene siromaštvom.

Nedostatak međunarodnih posmatrača, obustava nekih stranih emisija i odluka vlasti da prekinu internet servis i uvedu noćni policijski čas u cijeloj zemlji nakon izbora izazvali su zabrinutost u pogledu transparentnosti izbornog procesa.

Ministri odbrane zemalja Evropske unije razgovarat će o situaciji u Gabonu, rekao je u srijedu visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, dodajući da bi državni udar, ako bude potvrđen, stvorio još nestabilnosti u regiji, prenosi Reuters.

Grupa visokih gabonskih vojnih oficira pojavila se na nacionalnoj televiziji u ranim satima u srijedu i rekla da su preuzeli vlast, nakon što je državno izborno tijelo objavilo da je predsjednik Ali Bongo osvojio treći mandat.

– Ako se ovo potvrdi, to je još jedan vojni udar koji povećava nestabilnost u cijelom regionu – rekao je Borrell, govoreći na sastanku ministara odbrane EU u Toledu.

– Cijelo područje, počevši od Centralnoafričke Republike, pa Malija, pa Burkine Faso, sada Nigera, možda Gabona, nalazi se u veoma teškoj situaciji i svakako ministri… moraju duboko razmisliti o tome šta se tamo dešava i kako možemo poboljšati našu politiku u odnosu na ove zemlje – rekao je on.

– Ovo je veliko pitanje za Evropu,” dodao je.

Znakovi državnog udara u Gabonu dolaze samo nekoliko sedmica nakon što su pripadnici predsjedničke garde u Nigeru preuzeli vlast i uspostavili huntu.