Vijesti iz svijeta ZDRAVLJE

Engleski liječnici i znanstvenici pozivaju na oprez pri cijepljenju djece protiv korone

Dok je u većini europskih zemalja u tijeku novi pandemijski val, sada prevladavajuće mutacije Omicron virusa, a u tijeku je i kampanja pozivanja na cijepljenje djece iz Ujedinjenog kraljevstva stižu novi, vrlo zabrinjavajući  rezultati učinka cijepljenja na zdrave dječake.

Naime, novi dokazi pokazuju da je rizik od miokarditisa kod mladića i dječaka do 14 puta veći nakon cijepljenja nego nakon infekcije virusom. Inače, prema službenim podatcima, Britanija je krajem godine imala vrlo visoku procijepljenost, čak oko 70 posto odraslog stanovništva je cijepljeno, no unatoč tome bilježe visoku stopu novozaraženih.

Alarmantni podatci

Više od trideset liječnika, znanstvenika i zastupnika Ujedinjenog Kraljevstva (UK) potpisalo je zajedničko pismo vladinom nadzornom tijelu za cjepivo pozivajući ga da “ponovno procijeni” uvođenje cjepiva protiv Covida za zdrave dječake starosti od 12 do 15 godina i to nakon novih podataka koji pokazuju da će potencijalno ozbiljne štete od cijepljenja vjerojatno nadmašiti sve potencijalne koristi, objavio je londonski Daily Express.

Pismo je potpisalo 12 znanstvenika, medicinskih stručnjaka i 21 zastupnik, uključujući bivšeg predsjednika Kraljevskog koledža liječnika opće prakse, bivšeg vladinog savjetnika za cjepiva, pedijatara i stručnjaka za zarazne bolesti, kao i 21 političar.

U pismu se naglašava kako su istraživanja i izračuni o riziku i koristi koje su napravili JCVI i glavni medicinski službenik temeljeni na “nepotpunim podacima o štetnosti i koristima o cijepljenju djece u usporedbi s dokazima koji su sada dostupni”.Navode nove, alarmantne, dokaze koji pokazuju da je rizik od miokarditisa kod mladića i dječaka do 14 puta veći nakon cijepljenja nego nakon infekcije.

U pismu se navodi da je opravdanje za cijepljenje djece bilo pružanje “graničnih prednosti” smanjenja vremena provedenog izvan škole zbog zaraze Covidom, no dostavljaju nove podatke koji pokazuju da cjepiva više nisu učinkovita u prevenciji infekcije Omikronom.

Značajno povećana opasnost o miokarditisa

Ističe se da: „Izuzev toga, zanemarivi rizici od infekcije Covidom za djecu postali su još nugativniji( “Nugatory” -razočarajući događaj čije je podrijetlo prijevara) ako je, kako se čini, Omicron povezan s manje teškom bolešću, dok prednosti prirodne infekcije (a ne cijepljenja) u smislu dugotrajnijeg imuniteta, postaju sve jasnije.”

“Pozivamo JCVI da pregleda ove nove dokaze i pruži ažurirane savjete Vladi u svezi s masovnim cijepljenjem zdrave djece od 12 do 15 godina“, apeliraju potpisnici pisma.

Potpisnik profesor Brent Taylor, profesor emeritus za zdravlje djece u zajednici, UCL Great Ormond Street Institute ofChild Health, i bivši član JCVI rekao je: “JCVI je dao vrlo razumnu i hvalevrijednu preporuku kada je savjetovao Vladu prošlog rujna protiv masovnog cijepljenja zdrave djece protiv Covida-19. Odbor je s pravom bio zabrinut zbog nepoznate potencijalne štete od novih cjepiva, posebice miokarditisa.

“Od nedokučive odluke CMO-a da se suprotstavi tom savjetu, druge se doze sada nude djeci unatoč daljnjim dokazima o potencijalnoj šteti miokarditisa, što je najviše zabrinjavajuća učestalost, posebno nakon druge doze. Najnoviji podaci CDC-a izvještavaju o povišenim stopama miokarditisa nakon cijepljenja za dječake u dobi od 12 do 15 godina, 2,5-24 puta veći u sedam dana nakon prve doze i 24-228 puta veći u sedam dana nakon druge doze.

“Dakle, iako su apsolutni rizici još uvijek niski, ne mogu se opisati kao trivijalni, a apsolutni rizik od Covid-19 za zdravu djecu je zanemariv. Osim toga, cjepiva ne zaustavljaju ni infekciju ni prijenos i mnoga djeca će imati širok i snažan prirodni imunitet nakon infekcije. Bojim se da se masovno cijepljenje zdrave djece ne temelji na čvrstim dokazima. Vrijeme je da JCVI, CMO i Vlada ponovno procijene sve dokaze koji su sada dostupni i u skladu s tim izmijene svoje preporuke”, smatraju potpisnici, prenosi londonski Daily Express. (V.S.H.)