Vijesti iz svijeta

Erdogan molio stanovnike Adiyamana da mu oproste zbog lošeg odgovora vlasti na potrese

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je danas od stanovnika pokrajine Adiyaman “oprost” zbog kasnog dolaska spasilačkih ekipa s obzirom na to da je to područje na jugoistoku zemlje bilo među najpogođenijima u potresima koji su se dogodili 6. veljače, javlja AFP.

-Zbog razornog učinka dvaju potresa i lošeg vremena nismo u prvim danima katastrofe u Adiyamanu mogli raditi kako smo željeli. Zbog toga molim da mi oprostite – rekao je Erdogan tijekom posjete Adiyamanu.

Predsjednik Turske stigao je u taj grad tri tjedna nakon potresa koji je u Turskoj i susjednoj Siriji odnio živote više od 50.000 ljudi.

Turski predsjednik, koji je na vlasti već 20 godina i s ambicijom da zadrži dužnost nakon izbora koji su zakazani za 14. svibanj, izložen je žestokim kritikama zbog sporosti države u pomoći unesrećenima.

-Toliko puno zgrada i objekata je uništeno da, nažalost, nismo bili onoliko brzi koliko smo se nadali da ćemo biti – rekao je Erdogan.

Priznao je “propuste” u odgovoru na potrese, dodajući da je “bilo nemoguće biti u potpunosti pripravan na katastrofu takvih razmjera”.

U Adiyamanu i pokrajini Hatay ljudi su izrazili veliko nezadovoljno odgovorom vlasti na prirodnu katastrofu.

Stanovnik Adiyamana, Mehmet Yildirim, tvrdi da 34 sata nakon prvog potresa nije vidio nikoga od predstavnika vlasti ili države, niti policiju ili vojsku, već su bili “prepušteni sami sebi”.

Erdogan je danas obećao izgradnju oko 50.000 novih stanova u Adiyamanu. U 11 pokrajina pogođenih razornim potresima potrebno je izgraditi oko 309.000 stambenih jedinica.