Vijesti iz svijeta

ESPER: Rusija i Kina iskorištavaju pandemiju koronavirusa za promoviranje svojih interesa u Europi

Rusija i Kina iskorištavaju pandemiju koronavirusa za promoviranje svojih interesa u Europi, rekao je u ponedjeljak američki ministar obrane Mark Esper, ocijenivši „zlonamjernim” kinesko promicanje Huaweijeve telekomunikacijske opreme.

„Sjedinjene Države svjesne su da će neke zemlje pokušati iskoristiti pandemiju da bi investirale u ključnu industriju i infrastrukturu, s dugoročnim posljedicama za sigurnost”, rekao je Esper za La Stampu, odgovarajući na pitanje nastoje li Kina i Rusija steći utjecaj u Italiji slanjem pomoći.

„Potencijalni protivnici gotovo će sigurno pokušati promovirati svoje interese i izazivati podjele u NATO-u i Europi”, rekao je. „Huawei i 5G važan su primjer tog zlonamjernog djelovanja Kine”.

Neki američki dužnosnici optužuju Kinu da je kriva za pandemiju novog koronavirusa.

Državni tajnik Mike Pompeo rekao je u nedjelju da Washington posjeduje dokaze da je virus potekao iz kineskog laboratorija, što Peking snažno odbacuje.

I Kina i Rusija pružaju pomoć Italiji, šaljući liječnike, medicinsku opremu i zaštitne maske za lice.

SAD već dugo preporuča drugim državama da bojkotiraju Huawei, najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme, u gradnji novih 5G mreža, te da pomno provjeravaju opremu kineske tvrtke ZTE.

Washington upozorava da Kina može koristiti tu opremu za špijuniranje.

Huawei i ZTE niječu da je njihova oprema sigurnosna prijetnja.

„Ovisnost o kineskim opskrbljivačima mogla bi dovesti do toga da ključni sustavi postanu ranjivi za upade, manipulaciju i špijuniranje. To bi bio rizik za naše kapacitete za komunikaciju i razmjenu obavještajnih podataka”, rekao je Esper.

Ruska pomoć, uključujući vojno medicinsko osoblje, privukla je pozornost na ograničenu pomoć koju je Italiji pružila Europska unija, a europski i NATO-ovi dužnosnici to tumače u geopolitičkom kontekstu.

VEZANO

HDZ O DOLASKU RUSA U SKB MOSTAR: ‘Svaka pomoć je dobro došla’

urednik

Sankcije već načele poslovne veze zapada i Rusije: ‘Moje dijete plače u skloništu, a oni uživaju u hamburgerima‘

urednik

U istočnoj Ukrajini počelo sveobuhvatno primirje

urednik