DNEVNI Vijesti iz svijeta

EU je odobrila 261 milijun eura za pomoć palestinskim izbjeglicama

Europska unija (EU) odobrila je u utorak 261 milijun eura sredstava Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA).

U priopćenju je Europska komisija navela da je usvojila trogodišnji doprinos u iznosu od 261 milijun eura “kako bi Agenciji osigurala predvidljiva financijska sredstva za pružanje osnovnih usluga palestinskim izbjeglicama”.

Već dogovorenih 246 milijuna eura financijske pomoći dopunjeno je s još 15 milijuna eura za ublažavanje utjecaja nesigurnosti hrane pogoršane ratom u Ukrajini, navodi se u priopćenju.

– Naša potpora UNRWA-i ključni je element u našoj strategiji doprinosa promicanju sigurnosti, stabilnosti i razvoja u regiji, što također pomaže u očuvanju izgleda za održivi mir između Izraelaca i Palestinaca – rekla je visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosne politike, Josep Borelj ( Josep Borrell).

U razdoblju od 2021. do 2024. godine EU planira Palestinskim vlastima i UNRWA-i dati ukupno 1,15 milijardi eura financijske pomoći.