Vijesti iz svijeta

Generalni sekretar UN-a: Pandemija i dalje izaziva talas mržnje i ksenofobije

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres kazao je da pandemija koronavirusa i dalje izaziva “val mržnje, ksenofobije i zastrašivanja”.

Čelnik UN-a je u petak rekao da su “govori protiv stranaca intenzivirani na internetu, na ulicama su se proširile antisemitske teorije zavjere i  dogodili su se antimuslimanski napadi povezani sa Covidom.”

Guterres je rekao da su migranti i izbjeglice “smatrani izvorom virusa, zbog čega su zlostavljani, i tada im je uskraćen pristup liječenju”, javio je AP.

– Novinari, zviždači, zdravstveni radnici i branitelji ljudskih prava su mete napada samo zato što rade svoj posao – rekao je on.

Guterres je apelovao “na sveopće nastojanje da se zaustavi govor mržnje na globalnom nivou.”

Generalni sekretar pozvao je političke lidere da pokažu solidarnost sa svim ljudima i obrazovne institucije da se fokusiraju na “digitalnu pismenost” u vrijeme kada “ekstremisti traže sljedbenike među onima koji su najranjijviji i najočajniji.”

Pozvao je medije da “uklone rasistički, mizoginistički i drugi štetni sadržaj”, civilno društvo da poveća pomoć za ugrožene ljude i vjerske ličnosti da posluže kao “modeli međusobnog poštovanja.”

VEZANO

Ublažene mjere zabrane kretanja starijih od 65 i mlađih od 18 godina

urednik

Znate li u kojim zemljama nema nijednog slučaja koronavirusa?

urednik

U BiH zaražena 1781 osoba, oporavljenih 755, umrlih 70

urednik