Vijesti iz svijeta

GUTERRES: Borba protiv pandemije prilika da se svijet “obnovi nabolje”

Generalni  sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je u utorak kako je pandemija koronavirusa pokazala koliko su krhka današnja društva, ali da vlade moraju raditi zajednički u suočavanju sa zajedničkim izazovima, među kojima je globalno zagrijavanje, i da to može biti prilika “da obnovimo naš svijet nabolje”.

Govoreći na dvodnevnoj konferenciji o klimatskim promjenama, čelnik Svjetske organizacije izjavio je da je jedini efikasan odgovor na vanredne situacije u javnom zdravstvu širom svijeta “hrabro, vizionarsko i kolaborativno čelništvo”.

– Isto takvo čelništvo potrebno je za bavljenje pomaljajućom egzistencijalnom prijetnjom od klimatskih poremećaja – kazao je Guterres, naglašavajući da je protekla decenija bila najtoplija u historiji otkako se mjere temperature.

Zatražio je od Evropske unije da pokaže “globalno čelništvo” predstavljajući ažurirane planove smanjenja emisije stakleničkih gasova do kraja godine koji bi postavili Evropu na kurs da postane prvi klimatski neutralni kontinent do 2050.

Guterres je, međutim, dodao da i ostali veliki emiteri stakleničkih gasova trebaju da se pridruže tim naporima. Na grupu od 20 velikih ekonomskih sila i ekonomija u ekspanziji otpada više od 80 posto globalne emisije.

– Pariški klimatski sporazum velikim djelom je bio moguć zahvaljujući angažmanu Sjedinjenih Država i Kine. Bez doprinosa tih velikih emitera, svi naši napori bit će osuđeni na propast – kazao je on, komentirajući jklimatski sporazum iz 2015.

Pod čelništvom predsjednika Donalda Trumpa, Sjedinjene Države povukle su se iz Pariškog klimatskog sporazuma, koji obavezuje njegove potpisnice da održe globalno zagrijavanje na ispod dva stepena Celsiusa do kraja stoljeća.

– Ovo su mračni dani, ali nisu ni oni bez nade. Imamo rijetku i malu priliku da obnovimo naš svijet nabolje – izjavio je Guterres

– Iskoristimo oporavak od pandemije da nam pruži temelje za sigurniji, zdraviji, inkluzivniji i otporniji svijet za sve njegove ljude – zaključio je čelnik Svjetske organizacije, prenosi Associated Press.

VEZANO

Dr. Ahmetagić: U BiH još nije završio ni prvi val koronavirusa, ukidanje mjera preuranjeno

urednik

U FBiH smrtnost od Covida-19 oko 3,5%

urednik

Kako se zaštiti od Covida-19?

urednik