Vijesti iz svijeta

Italija polako izlazi iz najdulje svjetske karantene

Prvi puta u devet tjedana Talijani u ponedjeljak mogu šetati i posjetiti rodbinu, nakon što je pandemijom koronavirusa najpogođenija zemlja Europe počela s ublažavanjem restrikcijskih mjera. 

Četiri milijuna ljudi, od čega oko 72 posto muškaraca, vratit će se na gradilišta i u tvornice kako bi gospodarski uzdrmana zemlja ponovo pokrenula gospodarske aktivnosti.

Restorani koji su preživjeli najgoru krizu unazad nekoliko generacija otvorit će se samo za uslugu naručivanja hrane za van, no barovi pa čak i sladoledarnice će ostati zatvoreni.

Javni prijevoz se ne preporučuje, a u javnim prostorima svi će morati nositi maske.

Wuhan, kineski grad u pokrajini Hubei i izvorište fatalnog virusa SARS-CoV-2 , objavio je 23. siječnja karantenu koja je trajala 76 dana, a nekoliko tjedana kasnije to je učinila i Italija

Tako je Italija postala prva zapadna demokracija koja se zbog bolesti covida-19 potpuno zatvorila. Službeno je u Italiji uslijed epidemije umrlo 28.884 ljudi, najviše u Europi.

Također, posljedice po ekonomiju su dosegle povijesne razmjere. Očekuje se da će treće najveće gospodarstvo eurozone doživjeti najveći pad od Velike krize 30-ih godina 20. stoljeća.

Polovica radne snage dobiva državne potpore, a isti broj strahuje od nezaposlenosti. Također, dio nezaposlenih ne vjeruje u sposobnost premijera Giuseppea Contija da će sigurno izbaviti zemlju iz pogibelji.

“Brine me ponovno otvaranje. Vlasti kao da ne znaju kako postupati”, kazao je 37-godišnji Davide Napoleoni.

Ponovno otvaranje je zbog uvelike decentraliziranog sustava neujednačeno te su pokrajine Veneto i Kalabrija još prošli tjedan dozvolile serviranje jela i pića u barovima i restoranima, a područje Genove razmišlja o otvaranju plaža i rekraetivnim akrivnostima poput jedrenja, ali u manjim skupinama.

Susjedna regija Emilia-Romagna ih pak i dalje drži zatvorenima, čak i za one koji žive pored mora.

Čak 62 posto Talijana smatra da će im zbog mjera karantene trebati psihološka pomoć.

Potpora Contijevoj vladi i dalje stoji na respektabilnih 63 posto, ali je od ožujka pala je za osam posto.

VEZANO

U BiH stigla donacija od 60.000 PCR testova

urednik

Štagljarov tim na korak do razvoja inovativnog serološkog testa

urednik

Hrvatski znanstvenici: Bez cijepljenja epidemija neće nestati

urednik