Vijesti iz svijeta

Kina pooštrila retoriku, upozorila Tajvan da neovisnost znači rat

Kina je u četvrtak pooštrila retoriku prema Tajvanu, upozorivši nakon nedavnih pojačanih vojnih aktivnosti u blizini otoka da “neovisnost znači rat” i da njezine oružane snage djeluju kao odgovor na provokacije i strano upletanje.

Tajvan, za koji Kina tvrdi da je njezin vlastiti teritorij, izvijestio je da je prošli vikend više kineskih borbenih zrakoplova i bombardera ušlo u njegovu identifikacijsku zonu jugozapadne protuzračne obrane, zbog čega je Washington pozvao Peking da prestane s tim aktivnostima.

Kina vjeruje da tajvanski demokratski izabrana vlada kreće prema proglašenju formalne neovisnosti, iako je tajvanski predsjednik Tsai Ing-wen više puta rekao da je to već neovisna država koja se zove Republika Kina, što je njezino službeno ime.

Upitan na mjesečnom brifingu o nedavnim aktivnostima zračnih snaga, glasnogovornik kineskog ministarstva obrane Wu Qian rekao je da je Tajvan neodvojivi dio Kine.

“Vojne aktivnosti Kineske narodnooslobodilačke vojske u Tajvanskom tjesnacu nužne su akcije za rješavanje trenutne sigurnosne situacije u Tajvanskom tjesnacu i za zaštitu nacionalne suverenosti i sigurnosti”, rekao je.

“Oni su dostojanstveni odgovor na vanjsko upletanje i provokacije snaga ‘tajvanske neovisnosti’ “, dodao je.

Wu je kazao da “šačica” ljudi na Tajvanu traži neovisnost otoka.

“Upozoravamo one elemente ‘tajvanske neovisnosti’: oni koji se igraju vatrom izgorjet će sami, a ‘neovisnost Tajvana’ znači rat”, dodao je.

Iako se Kina nikada nije odrekla upotrebe sile kako bi Tajvan stavila pod svoju kontrolu, nije uobičajeno da Peking upućuje takve otvorene, verbalne prijetnje sukobom.

VEZANO

Najveći vodoravni neboder na svijetu!

urednik

Čelnik instituta u Wuhanu nazvao američke tvrdnje ‘čistom izmišljotinom’

urednik

Kineski glečeri se tope alarmantnom brzinom

urednik