Vijesti iz svijeta

Koruškoj i Štajerskoj prijete klizišta nakon poplava

U austrijskim pokrajinama Koruška i Štajerska, koje su proteklih dana pogodile obilne kiše i poplave, padavine su u subotu jenjavale, no pogođenim područjima sada prijete klizišta i podizanje razine podzemnih voda, javljaju austrijski mediji danas.

U austrijskoj Koruškoj, zbog opasnosti od klizišta, preventivno je evakuirano najmanje 40 kuća i stanova, od čega 20  nedaleko od Klagenfurta. U međuvremenu se malo smirila situacija  gdje je proteklih dana bilo najkritičnije.

U Klagenfurtu je voda poplavila brojne podrume, a lokalne gradske vlasti objavile su da je kanalizacijski sustav na granici kapaciteta upijanja vode.

U austrijskoj Štajerskoj vodostaji većine rijeka i potoka su u padu, osim Mure i Krke koje i dalje rastu. Vrlo visoki vodostaji Mure izmjereni su u Grazu i na granici sa Slovenijom.

U St. Johannu i Saggautalu u Štajerskoj sinoć je zbog odrona evakuirano oko polovine stanovnika, javlja austrijska radiotelevizija ORF, prenosi STA.

Kako javlja ORF, u subotu je u austrijskoj Koruškoj i Štajerskoj u borbi protiv poplava sudjelovao rekordan broj vatrogasaca – u svakoj od saveznih pokrajina oko 2.500. Samo u austrijskoj Koruškoj vatrogasci su intervenirali 2.500 puta. U pomoć su stigli i vatrogasci iz drugih dijelova zemlje, posebno iz Donje Austrije, prenosi STA.