Vijesti iz svijeta

Lavrov: Nije ispravno da SAD uvede sankcije Kini zbog koronavirusa

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov izjavio je da nije ispravno da Sjedinjene Američke Države (SAD) optužuju Kinu i toj zemlji uvedu sankcije zbog pitanja koronavirusa (COVID-19).
U izjavi za list “RBK”, Lavrov je kazao da je važno shvatiti kako se virus širio s čovjeka na čovjeka, napominjući da je u ovom momentu ključno razviti lijek protiv COVID-19.

“Ne bi bilo ispravno misliti da je virus izazvala Kina te toj zemlji uvesti sankcije”, rekao je Lavrov, prenosi Anadolu Agency (AA).

Republikanski senatori su u utorak predložili nacrt zakon koji bi omogućio predsjedniku zemlje da uvede sankcije Kini ako ne bude potpuno transparentna u pogledu porijekla koronavirusa.

Lavrov je podsjetio da je Kina izvijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) o epidemiji koja se pojavila u gradu Wuhanu krajem decembra 2019. godine, dodajući da ne bi bilo ispravno tvrditi da Peking pokušava sakriti informacije o epidemiji.

Napomenuo je također da je potrebno ujediniti napore kako bi se pronašla vakcina protiv COVID-19 koja bi, kako je kazao, trebala biti dostupna svima, ukoliko bi bila proizvedena.

VEZANO

U BiH gotovo 1600 izliječenih od Covida-19

urednik

Biden nazvao Trumpa ‘potpunom budalom’

urednik

U FBiH tri nova slučaja koronavirusa

urednik