Vijesti iz svijeta

Lavrov prijeti: Ovoj zemlji je suđeno da bude sljedeća žrtva…

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov attends a news conference following talks with his Egyptian counterpart Sameh Shoukry in Moscow, Russia, January 31, 2023. Maxim Shipenkov/Pool via REUTERS

SKOPLJE – Ruski ministar vanjskih poslova poslao je prijeteću poruku Moldaviji. Sergej Lavrov u četvrtak je poručio kako se ova bivša sovjetska republika dovodi u opasnost želeći pridruživanje Europskoj uniji.

Poruka je došla s ministarske konferencije najveće regionalne sigurnosne organizacije – OESS-a. I lipnju prošle godine EU je ponudio potporu Moldaviji i dodijelio joj status kandidata, a sve je potvrđeno i ovog proljeća kada su članica EU-a u ožujku obećale nastavak potpore Moldaviji, kako sigurnosne, tako i gospodarske, na njenom europskom putu. “Kozakov memorandum, koji je mogao pouzdano riješiti situaciju u Moldaviji prije 20 godina, jedan je od osujećenih pokušaja rješavanja akutnih problema našeg kontinenta na temelju načela OESS-a”, rekao je Lavrov, prenosi N1.

“U to su vrijeme NATO i EU torpedirali dokument… Zapravo, Moldaviji je suđeno da bude sljedeća žrtva u hibridnom ratu protiv Rusije koji je pokrenuo Zapad”. Rusija, podsjetimo, već gotovo dvije godine vodi rat protiv susjedne Ukrajine, a tijekom cijelog trajanje invazije ruski državni vrh šalje prijeteće poruke i drugim zemljama. Prijeteća verbalna kampanja usmjerena je i protiv NATO-a, EU-a i SAD-a, a visoki ruski dužnosnici ne susprežu se ni od prijetnji nuklearnim oružjem.

VEZANO

Rusi: Lavrov putuje u Tursku, tamo će se sastati s ukrajinskim kolegom

urednik

Makedonci izdali poštansku markicu s kartom NDH

urednik

Bh. plesači na Europskom prvenstvu u Hip Hopu

urednik