DNEVNI RAT U UKRAJINI Vijesti iz svijeta

Nakon Prigožina, obratio se i Putin. Što će sada biti s Wagnerom?

Ruski predsjednik Vladimir Putin se obratio javnosti. Rekao je kako će organizatori pobune biti privedeni pravdi.

“Organizatori ove pobune morali su shvatiti da će biti privedeni pravdi, to je kriminalna aktivnost koja ima za cilj oslabiti zemlju”, rekao je Putin dodavši da su izdali zemlju. “Organizatori oružane pobune izdali su ne samo svoju zemlju i narod, nego i one koji su u zločin uvučeni, gurajući ih pod paljbu, da pucaju na svoje”, rekao je ruski predsjednik. 

Putin nije imenom spomenuo šefa Wagnera Jevnegija Prigožina, no po svemu sudeći cilja na njega.

U oštrom i kratkom televizijskom obraćanju kazao je još da je “svaka vrsta ucjene osuđena na neuspjeh” i da Zapad želi da se ruski vojnici međusobno ubijaju. 

“Upravo takav ishod -bratoubojstvo – željeli su neprijatelji Rusije: neonacisti u Kijevu, i njihovi zapadni pokrovitelji, i kojekakvi narodni izdajnici. Htjeli su da se ruski vojnici ubijaju međusobno, da ubijaju vojno osoblje i civile, da bi na kraju Rusija izgubila, a naše društvo se podijelilo, ugušeno u krvavom građanskom sukobu”, kazao je Putin. 

Dao nekoliko opcija pripadnicima Wagnera: “Održat ću obećanje”

Osvrnuo se i na obične pripadnike Wagnera. Kazao je da su ogromna većina pripadnika Wagnera ruski domoljubi.

“Znali smo i znamo da su ogromna većina boraca i zapovjednika Wagnerove skupine također ruski domoljubi, odani svom narodu i državi. To su dokazali svojom hrabrošću na bojnom polju, oslobađajući Donbas i Novorosiju. Pokušali su koristiti ih u mraku protiv njihove braće po oružju s kojim su se zajedno borili za dobrobit zemlje i njezine budućnosti”, rekao je ruski predsjednik. Dodao je: “Time što su se okrenuli su izbjegli daljnje krvoproliće.”

Zahvalio je zapovjednicima i vojnicima Wagnera koji su izbjegli krvoproliće. 

Rekao je da će održati obećanje da oni iz Wagnera koji žele ići u Bjelorusiju to i mogu učiniti, ili da se mogu pridružiti ruskoj vojsci. “Danas imate priliku nastaviti služiti Rusiji potpisivanjem ugovora s Ministarstvom obrane ili drugim agencijama za provođenje zakona ili se vratiti svojoj obitelji i prijateljima. Svatko tko želi može ići u Bjelorusiju. Obećanje koje sam dao bit će ispunjeno”, rekao je. 

“Pobuna bi bila spriječena u svakom slučaju”

Putin je zahvalio i “vojsci, policijskim i obavještajnim agencijama, kao i herojskim pilotima koji su stali na put pobunjenicima”, kao i predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku “na njegovim naporima i doprinosu mirnom rješavanju situacije”.

Rekao je i da su “od početka poduzete sve potrebne mjere da se neutralizira prijetnja”. “Pobuna bi bila spriječena u svakom slučaju i organizatori su shvatili da su njihove radnje kriminalne”, dodao je.

Poručio je i da je rusko društvo konsolidirano nakon neuspjele pobune. 

“Ponavljam, domoljubni duh građana, konsolidacija cijelog ruskog društva odigrali su odlučujuću ulogu ovih dana. Ta nam je podrška omogućila da zajedno prebrodimo najteža iskušenja za našu domovinu. Hvala vam na tome. Hvala”, rekao je na kraju Putin. 

Obratio se i Prigožin

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin je u prvom obraćanju nakon što je okončao pobunu protiv ruskih vlasti poručio kako se pokazalo da je Wagner najučinkovitija borbena formacija u Rusiji, prenosi Reuters.

“Najučinkovitija smo borbena formacija u Rusiji, pa čak i u svijetu”

Prigožin je ponovio svoju tvrdnju da je Wagner najučinkovitija borbena formacija u Rusiji, “pa čak i svijetu”, te da je posramio jedinice koje je Moskva poslala u Ukrajinu 24. veljače 2022.

Zauzimanje južnog grada Rostova na Donu bez krvoprolića i napredovanje konvoja do 200 kilometara od Moskve svjedočanstvo je učinkovitosti Wagnera, istaknuo je. “Pokazali smo majstorsku klasu, kako je trebalo biti i 24. veljače 2022”, dodao je. 

Izjavio je da su njegove snage prešle 780 kilometara u svom maršu prema Moskvi s juga, za što je rekao da je znatno više od udaljenosti koju je ruska vojska prešla 24. veljače prošle godine kada je započela invaziju i došla do Kijeva. Ustvrdio je da bi “specijalna vojna operacija u Ukrajini bila završena puno prije da su snage poput Wagnerovih trupa izvele taj prvi napad”.

“Marš je pokazao najozbiljnije sigurnosne probleme”

“Nije nam bio cilj srušiti postojeći režim i legalno izabranu vlast”, rekao je između ostalog u 11-minutnoj audioporuci objavljenoj na Telegramu. Ocijenio je i da je “marš pokazao da postoji najozbiljnija zabrinutost za sigurnost u zemlji”.

Prigožin je ponovio kako je ruska vojska napala Wagnerov kamp projektilima i helikopterima, pri čemu je ubila 30 boraca Wagnera.

On tvrdi da je to bio izravni povod za “marš pravde” prema Moskvi, iako za takvo nešto za sada ne postoje dokazi.

Osvrnuo se i na odredbu po kojoj su svi dobrovoljci, uključujući i Wagner, do 1. srpnja morali potpisati ugovor s ruskim ministarstvom obrane i staviti se pod njegovu kontrolu, prenosi BBC.

“Svrha marša bila je ne dopustiti uništenje Wagnera”, rekao je Prigožin dodavši kako je manje od 2 posto pripadnika Wagnera potpisalo ugovor s ministarstvom obrane.

O ciljevima pobune i o dogovoru s Lukašenkom

Istaknuo je kako su Wagner i njegovi zapovjednici bili “kategorički protiv odluke” o utapanju Wagnera u rusku vojsku 1. srpnja.

Također je rekao da je razlog za marš bila i želja da odgovorni odgovaraju za pogreške u vojnoj operaciji u Ukrajini, pojasnio je.

U svom obraćanju nije govorio o sporazumu sklopljenom uz posredništvo bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Prigožin je kazao kako je Lukašenko “ponudio modalitete legalnog nastavka Wagnerovog rada”, ali nije o tome dao više detalja, prenosi BBC.

Kremlj je u subotu kazao da sporazum uključuje odbacivanje slučaja protiv Prigožina i njegov egzil u Bjelorusiju.

Prigožin nije rekao gdje je snimio svoje obraćanje, a posljednji je put javno viđen u vozilu u Rostovu na Donu u subotu navečer.