Vijesti iz svijeta

Nastavlja se sa popuštanjem mjera u Beču

Die Linie U1 bei der Alten Donau

Već od danas, 11. svibnja bečki javni prijevoz vozi punim kapacitetom. U toku ovog tjedna planirano je dalje ublažavanje mjera protiv koronavirusa.

Ugostiteljstvo

Najkasnije od 15. svibnja neće biti prepreka za posjetu omiljenom restoranu ili kafiću, ali uz pooštrene higijenske mjere. Socijalna distanca i obaveza nošenja maski će se i dalje poštovati, a radno vrijeme će biti ograničeno na 11 sati. Konobari moraju prekriti nos i usta, ali kuhari ne. Solnice i korpe za kruh više ne mogu stajati na stolovima. Za jednim stolom mogu sjediti i do četiri osobe sa djecom, ukoliko  pripadaju istom domaćinstvu. Između grupa mora postojati bar jedan metar odstojanja, ukoliko ugostiteljski objekat nije uveo fizičke pregrade kao na primjer od pleksiglasa.

Religija

U cilju uzajamne zaštite zajedničke molitve je na primjer na misama neophodno svesti na minimum. Za sklapanje brakova i krštenja preporučuje se najviše deset sudionika a na pogrebima su dozvoljene i grupe do 30. I u religijskim objektima se preporučuje socijalna distanca, nošenje maski, redovna dezinfekcija kvaka na vratima i slično.

Kazneno popravne ustanove

Posjete u zatvorima su također ponovo dozvoljene. “Već postoji preko 1.000 prijava nakon ove višesedmične pauze, i taj broj se konstantno povećava”, izjavila je ministrica pravde Alma Zadić.

To za zatvorenike znači da mogu jednom sedmično primiti posjetu jedne odrasle osobe i maloljetnog djeteta. Pri tome je obavezno nošenje maski, a prostor za posjete bit će opremljen pregradama od pleksiglasa.

VEZANO

Beč: Otvorena prva pop-up biciklistička staza

urednik

U Beču novi motorički park za djecu i tinejdžere

urednik

Bečki aerodrom i dalje bilježi gubitke zbog pada broja putnika

urednik