Vijesti iz svijeta

Novih 10.000 zaraženih u Rusiji, najveći porast u Europi

Rusija je u utorak zabilježila deset tisuća slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu, što je najbrže širenje pandemije u Europi treći dan zaredom, no uz ograničen broj umrlih.

Virus kojim su se prošlog tjedna zarazili premijer Mihail Mišustin a zatim ministar graditeljstva Vladimir Jakušev, ovaj put je pokosio visokog dužnosnika svemirskog sektora.

I dok mnoge zemlje počinju postupno popuštati izolaciju, Rusija je u ponedjeljak izvijestila o 4000 novozaraženih, što pokazuje da se u toj zemlji pandemija širi puno brže nego u ostatku Europe, gdje je Velika Britanija europska zemlja s najvećim brojem umrlih, njih 30.000.

Službeni podaci pokazuju da su u Rusiji u protekla 24 sata zabilježena 10.102 nova slučaja zaraze, tek nešto manje nego u prethodna dva dana. U Rusiji je sada ukupno 155.370 slučajeva zaraze.

No službeni podaci govore o 1451 smrtnih slučajeva od covida-19, što je niska stopa smrtnosti u odnosu na Italiju, Španjolsku i Sjedinjene Države.

Ruske vlasti ističu da je to zbog brzog zatvaranja granica, velikog broja provedenih testiranja i praćenja kontakata zaraženih, ali kritičari dovode u pitanje te podatke sumnjajući da mnogi umrli nisu evidentirani jer se njihova smrt pripisuje drugim bolestima.

Po izračunu agencije France Pressea, Rusija je na 18. mjestu u svijetu po broju umrlih u epidemiji a na 7. po broju zaraženih.

Ruska svemirska agencija Roskosmos objavila je u utorak da je Evgenij Mikrin, zamjenik glavnog direktora RKK Energije, jedne od glavnih ruskih grupacija za graditeljstvo u svemirskom sektoru, umro od koronavirusa u 64. godini.

Taj je visoki dužnosnik početkom travnja posjetio kozmodrom Bajkonur u Kazahstanu kada se lansirala raketa na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Predsjednik Vladimir Putin je u brzojavu sućuti pohvalio njegov “neprocjenjiv doprinos” ruskom svemirskom programu.

Prošlog tjedna je čelnik Roskosmosa Dmitrij Rogozin rekao da su 173 zaposlenika ruskog svemirskog sektora zaražena koronavirusom od kojih su šestorica umrla.

Unatoč širenju pandemije zemlja se službeno priprema da 12. svibnja počne postupno ukidati mjeru izolacije koja je na snazi od kraja ožujka.

U Moskvi, žarištu bolesti, na koju otpada više od polovine zaraženih u zemlji, kirurške maske i rukavice počele su se u utorak prodavati u podzemnoj željeznici.

U zemlji se upozorava na nestašicu maski. Nekoliko ruskih liječnika objavilo je popis s više od sto imena svojih kolega koji su umrli od koronavirusa izrazivši sumnju u službenu statistiku. HINA

VEZANO

NJEMAČKI ZNANSTVENICI: Neke mjere moraju ostati do pronalska vakcine

urednik

Fauci: Vijest o učinkovitosti američkog cjepiva protiv COVID-19 impresivna

urednik

U Srbiji istječe petodnevno zaključavanje, no nema značajnijeg pada zaraze

urednik