Vijesti iz svijeta

Obama kritizirao Trumpa

Bivši američki predsjednik Barack Obama kritizirao je u subotu način na koji njegov nasljednik u Bijeloj kući Donald Trump upravlja koronakrizom u zemlji.

“Više nego išta drugo, ova pandemija je u potpunosti i konačno strgnula zavjesu nad idejom da mnogi koji su na javnim dužnostima znaju što rade”, rekao je Obama u rijetkoj javnoj kritici aktualne administracije, prenosi Hina. Neki od njih ni ne prave se da znaju, istaknuo je. Obraćajući se virtualno mladima s Povijesno crnih koledža i sveučilišta (HBCU) na njihovoj promociji, on nije imenovao Donalda Trumpa ili nekog drugog američkog dužnosnika.

Poručio je mladima da čine ono što smatraju  ispravnim a ne “ono što je ugodno, što se smatra prikladnim, što je lako, tako razmišljaju mala djeca”.

“Nažalost puno onih koji se nazivaju odraslima, imaju krasne titule i važne poslove, i dalje misle na taj način, i zbog toga su stvari tako upropaštene”, dodao je, što se smatra aluzijom na dužnosnike Trumpove administracije koje se inače suzdržava kritizirati.

Ali prošli tjedan procurila je njegova izjava s privatne telekonferencije na kojoj je rekao da je način na koji Trump vodi pandemiju “krajnje kaotična katastrofa”.

Više od 1200 ljudi umrlo je u SAD-u od covida-19 u posljednja 24 sata. Ukupni broj umrlih sada je 89.000 što je više nego igdje drugdje u svijetu.

Afroamerikanci imaju i disproporcionalno visoki broj umrlih i hospitaliziranih u ukupnom broju u SAD-u, ističe BBC.

Obama se u govoru osvrnuo i na rasizam u SAD-u i slučaj 25-godišnjeg crnca koji je ubijen na trčanju u veljači u Georgiji.

“Budimo iskreni: bolest poput ove samo stavlja pod svjetla reflektora temeljne nejednakosti i ekstra teret s kojim se crnačka zajednica kroz povijest u ovoj zemlji morala nositi”, rekao je.

VEZANO

WHO: Počnimo se spremati za narednu pandemiju

urednik

Deseci novinara umrli od koronavirusa od ožujka

urednik

Zabave, piknici, pogrebi, rođendani i berbe ‘plodno tlo’ za širenje koronavirusa

urednik