Vijesti iz svijeta

Obitelj Georgea Floyda traži pravdu

Gianna Floyd, šestogodišnja kćerka Georgea Floyda koji je preminuo poslije policijskog privođenja, i njena majka Roxie Washington obratile su se javnosti na konferenciji za novinare u Minneapolisu i zatražile pravdu za njegovo ubistvo. 

Prisutni su bili i advokati porodice kao i nekdašnji NBA košarkaš Stephen Jackson​, koji je Floyda poznavao od detinjstva, javlja Glas Amerike (VOA). 

– Želim pravdu za njega jer je bio dobar čovjek. Mnogo je volio Giannu – rekla je Roxie Washington.

Floyd je preminuo prošle nedjelje nakon što mu je policajac Derek Chauvin držao koljeno na vratu 8 minuta i 46 sekundi tokom privođenja zbog pokušaja da u prodavnici plati falsifikovanom novčanicom od 20 dolara. ​

Chauvin je optužen za ubistvo, dok su preostala trojica policajaca koja su učestvovala u privođenju, otpuštena s posla.

Smrt Georgea Floyda je pokrenula proteste i nerede širom Amerike koji traju već osam dana.

Roxie Washington se osvrnula i na to što je samo jedan od policajaca optužen za ubistvo, a ostala trojica nisu. Rekla je da će oni biti u mogućnosti da “dočekaju da njihova djeca završe školu i da se vjenčaju, a Floyd to nikada neće moći”.

– Želimo da pokažemo svijetu da George Floyd nije samo ime, nije samo neka parola koja se uzvikuje. On je bio prava osoba, dobar čovjek. Ovdje su ljudi koji su ga voljeli – rekao je advokat Justin Miller.

Nalaz državnog patologa u Minnesoti pokazao je da Floyd nije umro od gušenja tokom privođenja, dok je nezavisna obdukcija pokazala suprotno.

Porodica Floyda negira nalaze državnog patologa i tvrdi da on jeste preminuo zbog toga što mu je policajac držao koljeno na vratu.

VEZANO

Posljednji ispraćaj Georgea Floyda: “Ne možemo se više okretati od rasizma koji ranjava naše duše”

urednik

Prosvjedi u SAD izgubili na žestini nakon podizanja optužbi

urednik

Brat Georgea Floyda pozvao Kongres da “zaustavi bol”

urednik