Vijesti iz svijeta

Odobreni planovi za nastavak kopnene ofenzive u Gazi

GAZA – Izraelska vojska objavila je snimku koja, prema njihovim tvrdnjama, pokazuje tunel ispod bolnice Al Shife, dug 55 metara i na dubini od deset metara. Ujedno su na platformi X napisali da su odobreni planovi za nastavak kopnene ofenzive u Gazi, no ne zna se odnosi li se to i na jug enklave kamo su izbjegle stotine tisuća ljudi.

Poginulo 13 tisuća Palestinaca

Hamasova vlast u pojasu Gaze objavila je da je u neprekidnom izraelskom bombardiranju poginulo 13 tisuća Palestinaca, među njima najmanje 5 i pol tisuća djece od 7. listopada. Prema humanitarnoj grupi Save the Children, broj ubijene djece premašio je godišnje brojke u ratnim zonama od 2019. Polovica od 2.3 milijuna stanovnika Pojasa Gaze mlađa je od 18 godina, a oni koji su rođeni 2008. godine u svom su životu prošli kroz pet izraelskih napada, uključujući posljednji koji je u tijeku, izvijestila je grupa Save the Children. Istodobno najmanje 70 ljudi umrlo je u bolnici u južnom Pojasu Gaze nakon izraelskog zračnog napada, rekli su Liječnici bez granica. Deseci pacijenata, uključujući djecu i adolescente, morali su biti liječeni zbog “teških opeklina” u medicinskom kompleksu Nasser, rekla je organizacija kasno u nedjelju, pozivajući se na svoje osoblje u bolnici. Napad u gradu Khan Younis dogodio se kilometar od bolnice, rekla je grupa. Odmah nakon toga u bolnicu su stigla ukupno 122 pacijenta. “Bolnica je prepuna”, rekli su Liječnici bez granica.

Do nedjelje u podne bolnica je izvijestila da je umrlo gotovo 50 ljudi. Fotograf je pak za DPA izvijestio o redovima vreća s mrtvacima.

Dogovor o oslobađanju nekih talaca sve bliže?

Unatoč nastavku borbi, američki i izraelski dužnosnici rekli su da je dogovor o oslobađanju nekih talaca u palestinskoj enklavi sve bliže. Washington Post prekjučer je objavio da se bliži postizanje dogovora o oslobađanju talaca u zamjenu za petodnevni prekid sukoba koji bi omogućio i veću isporuku pomoći civilima u Gazi.

‘Riječ je o veoma ozbiljnim naporima i nadam se da ćemo moći postići dogovor u idućim danima. Govorimo o prestanku borbi na nekoliko dana kako bismo mogli izvući taoce’, izjavio je Michael Herzog, izraelski veleposlanik u SAD-u.

12 Palestinaca ubijeno u bolnici na sjeveru Gaze

Izraelski tenkovi raspoređeni su oko indonezijske bolnice na sjeveru Gaze, gdje je ubijeno 12 Palestinaca, a deseci su ranjeni, objavilo je ministarstvo zdravstva te enklave u ponedjeljak dok se borbe nastavljaju uz naznake o nadolazećem prekidu sukoba. Izraelska vojska nije odmah potvrdila izvješća iz bolnice Indonezija, a palestinska novinska agencija WAFA je rekla da je zgrada pogođena topničkom paljbom. Bolnica Indonezija, otvorena 2016. sredstvima indonezijskih organizacija, prestala je s radom poput mnogih drugih zdravstvenih objekata u Gazi. No, glasnogovornik ministarstva Ašraf Al-Kidra je rekao da je u njoj otprilike 700 ljudi, uključujući medicinsko osoblje i ranjene. Na drugom kraju Pojasa Gaze, kojim upravlja palestinska islamistička organizacija Hamas, najmanje 14 Palestinaca je ubijeno u dvama izraelskim zračnim napadima na kuće u gradu Rafah, blizu granice s Egiptom, objavili su zdravstveni dužnosnici.

Izraelska vojska je izdala priopćenje s videosnimkom zračnih napada i vojnika koji idu od kuće do kuće, rekavši da je ubila trojicu Hamasovih zapovjednika i skupinu palestinskih boraca, no nije pružila točne lokacije. Unatoč nastavku borbi između Hamasovih militanata i izraelskih snaga, američki i izraelski dužnosnici su rekli da je dogovor o oslobađanju nekih talaca u palestinskoj enklavi sve bliže. Dio humanitarne pomoći ulazi kroz prijelaz Rafah na granici s Egiptom, gdje se u ponedjeljak kasnije očekuje 40 kamiona s opremom za terensku bolnicu Emirati, ističe se u priopćenju granične službe Pojasa Gaze, javlja HRT.

Arapski i muslimanski ministri u Pekingu

Arapski i muslimanski ministri pozvali su na trenutačni prekid vatre u Gazi tijekom posjeta Pekingu, prvoj od pet zemalja koje će obići nastojeći dogovoriti prekid neprijateljstva i ulazak humanitarne pomoći u razorenu palestinsku enklavu.

Izaslanstvo treba posjetiti pet zemalja, stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, a također pojačava pritisak na Zapad da odbaci izraelsko opravdanje svojih akcija protiv Palestinaca kao samoobranu. U izaslanstvu su, među ostalim, predstavnici Saudijske Arabije, Jordana, Egipta, Indonezije, Palestine i Organizacije za islamsku suradnju.

‘Ovdje smo da pošaljemo jasan signal. To jest, moramo odmah zaustaviti borbe i ubojstva, moramo odmah dostaviti humanitarne zalihe u Gazu’, rekao je saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud.

Hagari: Hamas vodi rat iz bolnica

Ministarstvo zdravstva Gaze, koje je pod upravom Hamasa, priopćilo je da je tim Ujedinjenih naroda evakuirao 31 prijevremeno rođeno dijete iz Al Shife, koje bi trebalo biti prevezeno u egipatske bolnice. Izraelska vojska objavila je i snimke, navodno s nadzornih kamera bolnice Al Shife, koje pokazuju kako su taoci uvedeni u bolnicu 7. listopada.

‘Hamas drži starce, muškarce, žene, djecu, novorođenčad. Novorođenčad drži kao taoce. Izraelske obrambene snage imaju moralnu obvezu vratiti kući svakoga od njih. Nećemo stati dok to ne učinimo. Hamas se skrivao i ubijao taoce u bolnici Al Shifa. Gradili su terorističke tunele ispod te bolnice. Istina je sada jasna. Hamas vodi rat iz bolnica, provodi teror iz bolnica. Svi kojima je stalo do budućnosti čovječanstva moraju osuditi Hamas’, izjavio je kontraadmiral Daniel Hagari, glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga.