Vijesti iz svijeta

Pejčinović Burić pozvala vlade da ne ograničavaju slobodu medija

Glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić pozvala je vlade da ne ograničavaju slobodu medija u vrijeme pandemije i upozorila je na trend zastrašivanja i napada na novinare. 

“Vlade se suočavaju s neviđenim izazovima u krizi koronavirusa, ali situacija se ne smije iskoristiti za ušutkavanje novinara”, upozorila je Pejčinović Burić uoči Svjetskog dana slobode medija 3. svibnja. 

“Mediji trebaju slobodno izvještavati o svim aspektima krize. Novinari imaju ključnu ulogu i posebnu odgovornost u pružanju pravovremenih, točnih i pouzdanih informacija javnosti. Moraju biti u mogućnosti preispitati vladin odgovor na pandemiju,”, smatra Pejčinović Burić i dodaje da odgovornim izvještavanjem novinari mogu spriječiti širenje panike i isticati pozitivne primjere u društvu, prenosi Hina.

Napominje kako je previše novinara u zatvoru i previše slučajeva nekažnjavanja ubojstva novinara. 

Naime, u izvješću partnera Platforme Vijeća Europe za poboljšanje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara, stoji da su samo prošle godine zabilježene 142 ozbiljne prijetnje slobodi medija u 47 članica Vijeća Europe.

Dogodila su se 33 fizička napada, 17 pritvaranja, bilo je najmanje 43 slučaja zastrašivanja i dva nova slučaja nekažnjavanja ubojstva novinara, kojih je ukupno 22. 

Ubijeno je dvoje novinara u zemljama članicama Vijeća Europe, Lyra McKee dok je izvještavala o nemirima u Sjevernoj Irskoj i Vadim Komarov u vrijeme sukoba u Ukrajini.

Krajem 2019. “najmanje je 105 novinara bilo u zatvorima u Turskoj, Azerbajdžanu, Rusiji i na ukrajinskom teritoriju Krimu pod ruskom kontrolom”, navodi se u izvješću. 

VEZANO

U Hrvatskoj 311 novih slučajeva koronavirusa, četiri osobe preminule

urednik

U Hrvatskoj 91 novi slučaj zaraze koronavirusom

urednik

Hrvatska objavila ‘pravila’ za kupanje i sunčanje na plažama

urednik