Vijesti iz svijeta

Pompeo nahvalio Netanyahua i obrušio se na partnere koji ‘skrivaju informacije’

Američki državni tajnik Mike Pompeo pohvalio je Izrael zbog dijeljenja informacija tijekom epidemije koronavirusa, te istodobno napao Kinu zbog, kako je rekao, nedostatne transparentnosti, prenose agencije.

Američki predsjednik Donald Trump i njegovi suradnici pokrenuli su verbalni rat protiv Kine, gdje se novi koronavirus pojavio krajem prošle godine, optužujući Peking da nije dovoljno rano informirao svijet o opasnostima od epidemije, te da je ušutkao svoje zdravstvene djelatnike koji su pokušavali podići uzbunu. Službeni Peking oštro je odbacio te optužbe.

Pompeo, koji je doputovao u jednodnevni posjet Izraelu, poručio je svojem domaćinu, izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, da je “sjajan partner”, prenosi Hina Reuters.

“Vi dijelite informacije – za razliku od nekih drugih zemalja koje pokušavaju zamagliti i sakriti informacije”, rekao je, aludirajući na Kinu koju nije izrijekom spomenuo. Također nije spomenuo primjere izraelskog dijeljenja informacija s SAD-om o borbi protiv koronavirusa.

Izraelska televizija javila je da će Pompeo u razgovorima s izraelskim dužnosnicima pozvati Izrael da ograniči veze s Kinom.

Promicao Trumpovu “viziju mira”

Pompeov posjet Izraelu je njegovo prvo putovanje u inozemstvo od ožujka. On je također ponovio američku predanost bliskoistočnom mirovnom planu predsjednika Donalda Trumpa. Uoči razgovora s Netanyahuom, kazao je da došao u Izrael kako bi promicao Trumpovu “viziju mira”. Govoreći o mirovnom planu koji je Trumpova administracija predstavila u siječnju, Pompeo je rekao da “ima još puno posla koji treba napraviti”. “Moramo napraviti napredak u pregovorima”, rekao je.

Palestinci bojkotiraju Trumpovu administraciju zbog njezinih, kako smatraju, proizraelskih stajališta, navodi agencija dpa.

Netanyahu je zahvalio Pompeu na posjetu usred krize s koronavirusom, ustvrdivši da taj potez “pokazuje snagu našeg saveza”.

VEZANO

Turska pozvala Kosovo da ne otvara ambasadu u Jeruzalemu

urednik

Amerikanci odobrili lijek za teže oblike bolesti COVID-19

urednik

Biden nazvao Trumpa ‘potpunom budalom’

urednik