Vijesti iz svijeta

Prijavila se za posao u velikoj tvrtki, nije mogla vjerovati kakva joj je sramotna i intimna pitanja poslodavac postavljao

U FB grupi ‘Crna lista poslodavaca, djelatnika, prevaranata i upita za poslove‘ objavljeno je svjedočanstvo žene koje prenosimo u cijelosti:

– Ovo je moje iskustvo s razgovora za posao u kadrovskom odjelu… u Zadru. Prijavila sam se na oglas za radno mjesto operaterke narudžbi. To je bilo prije dvije godine, prije trudnoće. Kad sam došla na razgovor pitali su me jesam li zainteresirana raditi kao slagač polica. Rekla sam da jesam.

Nakon toga je došao gospodin koji je preuzeo razgovor s kandidatima od gospođe koja je zašutjela i ni riječi nije rekla, žena je doslovno gledala u jednu točku na papiru i nije dizala glavu, što mi je bilo jako čudno…

Najprije su krenula normalna pitanja vezana za informacije u CV-u koje su bile navedene, vozačka dozvola, strani jezici itd… Djelovalo je sasvim normalno kao i na svakom drugom razgovoru…

No, tad sam doživjela najčudnije iskustvo vezano za razgovor. Pitanja su bila sljedeća: imam li muža? Imam li djecu? Planiram li imat djecu?Gdje mi muž radi? Gdje mi otac radi? Koji obrt otac ima? Da li dobro posluje? Da li imam zdravstvenih problema? Da li imam kakvu dijagnozu i koju? Koliko ljudi u mom kućanstvu živi? Tko je od moje obitelji zaposlen, a tko nije? Iskreno, nikad to u životu nisam doživjela, a prošla sam jako puno intervjua za posao.

Smatram da je takva pitanja čak i protuzakonito pitati i ne znam zašto si je to taj gospodin dozvolio… Bilo je još 10-tak djevojaka koje su bile na razgovoru isti taj dan i sve ih je isto pitao. Ovo pišem čisto da znate ako se itko ikad bude našao u situaciji da tamo ode na razgovor. Meni je to bilo jako neugodno iskustvo… – navela je ta žena.

Velike kazne

Nikad ne bi trebalo odgovarati na pitanja tipa: idete li u crkvu? Jeste li oženjeni? Koliko imate djece i hoćete li ih imati još? Kakva vam je obiteljska situacija? Jeste li gay, bisex ili hetero? Ukoliko vam poslodavac postavlja pitanja koja nisu vezana uz posao, nego su čisto privatne i intimne prirode, možete ga prijaviti Državnom inspektoratu i inspekciji za područje rada. Ako poslodavac postavi zabranjeno pitanje, može mu se izreći kazna od 31.000 do 60.000 kuna za pravnu osobu ili od 4000 do 6000 kn za fizičku osobu, piše Slobodna Dalmacija.