DNEVNI IZBOR UREDNIKA SVAŠTA Vijesti iz svijeta

Raste broj trovanja u SAD-u nakon Trumpova savjeta o ubrizgavanju izbjeljivača

Ravnateljica američkog Zavoda za javno zdravstvo u državi Illinois Ngoki Ezike rekla je na konferenciji za medije kako je došlo do značajnog porasta slučajeva trovanja u posljednja dva dana, javlja CNN.

To se pak poklapa s Trumpovim savjetom o ubrizgavanju dezinficijensa kako bi se spriječio koronavirus.

Rekla je kako su trovanje prijavili ljudi koji su deterdžentima pokušavali isprati sinuse dok je jedna osoba u ustima grgljala mješavinu izbjeljivača i vodice za usta kako bi ubila virus.

“Ubrizgavanje, probavljanje i šmrkanje sredstava za čišćenje je opasno. Ne savjetujemo to, to može biti smrtonosno”, rekla je doktorica Ezike, piše CNN.

Trump predložio ubrizgavanje dezinficijensa 

Podsjetimo, predsjednik SAD-a Donald Trump ponovno je zaprepastio medicinsku zajednicu posljednjim komentarima o lijeku za koronavirus. Njegove komentare stručnjaci su nazvali neodgovornima i opasnima. Naime, Trump je prije dva dana na dnevnoj presici o koronavirusu sugerirao kako bi ubrizgavanje dezinfekcijskog sredstva poput izopropilnog alkohola u tijelo moglo ubiti koronavirus, a predložio je i zračenje tijela bolesnika od koronavirusa UV-zrakama, nešto što je opovrgnuo doktor na samoj presici.

“Pretpostavimo da udarimo tijelo velikom UV-zrakom, ili nekim drugim moćnim zračenjem”, rekao je Trump i potom se okrenuo doktorici Deborah Birx, koordinatorici za borbu protiv koronavirusa Bijele kuće, i nadodao: “Mislim da ste rekli kako to još niste provjerili, ali da ćete testirati.”


“Ja sam onda rekao što bi se moglo dogoditi ako dovedemo zraku unutar tijela, što se može napraviti kroz kožu ili na neki drugi način pa ste rekli da ćete i to testirati. Onda sam vidio dezinfekcijska sredstva koja unište virus u minuti, postoji li način da napravimo tako nešto, kroz injekciju ili čišćenje? Da sredstvo uđe nekako u pluća. To bi bilo zanimljivo provjeriti.”

Sutradan tvrdio da je sve bio sarkazam

Potom je upitao Dr. Birx o tome je li čula za tretman liječenja koronavirusa vrućinom i zrakama.

“Ne kao tretman. Mislim, temperatura je dobra stvar, pomaže tijelu da odgovori na bolest, ali nisam još vidjela tretman pomoću vrućine ili zračenja”, završila je Birx dok joj je Trump odgovorio da bi bilo jako dobro kada bi se tako nešto provjerilo.

Sutradan je tvrdio kako je sve rekao sarkastično.

VEZANO

Zelenski pozvao Trumpa u Kijev ako može zaustaviti rat za 24 sata

urednik

Biden tvrdi da se seksualni napad nikad nije dogodio

urednik

Veleposlanstvo SAD-a reagiralo: Novi proces odabira za pozicije u VSTV je korak unazad

urednik