Vijesti iz svijeta

Raste broj zaraženih u Njemačkoj, Francuskoj i Austriji nakon ljetovanja, porast i u Sloveniji

Njemačka, Francuska i Austrija zabilježile su najveći broj dnevno zaraženih u posljednjih nekoliko mjeseci, dok je zabrinutost izazivao mogući veći porast broj zaraženih zbog povratka građana s ljetovanja i početka školske godine u učionicama.

Potvrđeno je 1.707 novih slučajeva zaraze u Njemačkoj, što je najveći dnevni porast od vrhunca pandemije u travnju. Njemačka je bila uspješnija u borbi s koronavirusom od mnogih europskih zemalja, ali je broj dnevno zaraženih značajno porastao tijekom ljetnih praznika. Uzrok velikog broja novih slučajeva su građani koji se vraćaju s ljetovanja, ali i partiji, kao i obiteljska okupljanja. Škole su se već otvorile prošloga tjedna u nekim dijelovima Njemačke. Njemačka je prošloga mjeseca uvela besplatno i obavezno testiranje na koronavirus za svaku osoba koja se vraća u Njemačku iz područja s lošom epidemiološkom situacijom. Kancelarka Angela Merkel upozorila je prošloga tjedna da neće biti dodatnih relaksacija restrikcija.

U Njemačkoj najviše novozaraženih od kraja travnja

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Njemačkoj povećan je za 1.707 – na 228.621, pokazuju jučerašnji podaci Instituta za zarazne bolesti Robert Koh (RKI).

To je najveći broj novozaraženih od 26. travnja, kada je ta zemlja registrirala 1.737 novih slučajeva infekcije, prema njemačkoj RTV ARD.

Od koronavirusa umrlo je još 10 ljudi, a ukupan broj preminulih od početka pandemije je 9.253, navodi Reuters.

Broj slučajeva koronavirusa u Njemačkoj raste od kraja srpnja, a kancelarka Angela Merkel pozvala je u utorak građane da se pridržavaju pravila

U Francuskoj 3.800 novih slučajeva

Francuska je pak zabilježila najveći  dnevni porast broja zaraženih od svibnja. Gotovo 3.800 novih slučajeva potvrđeno je u posljednja 24 sata, objavio je DGS, odjeljenje za javno zdravstvo ministarstva zdravstva, prenosi Hina.

“Svi indikatori rastu, a transmisija virusa intenzivira se”, stoji u priopćenju DGS-a. Toulouse je u srijedu postao prvi francuski grad koji je nametnuo obvezno nošenje maski na otvorenom. Nošenje maski već je obvezno u javnom prijevozu te na javnim mjestima u zatvorenom u Francuskoj.

U Austriji je također u posljednja 24 sata zabilježen novi rekord broja novozaraženih koronavirusom. Koronavirus jučer je potvrđen kod 347 osoba. Kako tvrde austrijske vlasti, ovom visokom broju, najvećem od početka travnja, doprinijeli su povratnici s ljetovanja, prvenstveno iz Hrvatske. Samo na Beč otpada 187 novozaraženih.

Španjolska je u srijedu također zabilježila rekordni broj novozaraženih od ukidanja karantene, njih 6.700. Rekordan broj zaraženih u jednom danu zabilježila je Ukrajina te je po prvi puta u toj zemlji bilo više od 2 tisuće novih slučajeva u 24 sata. Finska je u srijedu izbacila većinu članica EU-a sa “zelene liste”, što znači da će samo stanovnici manjine europskih zemalja moći ući u zemlju bez restrikcija od ponedjeljka.

WHO pozvao mlade da “odigraju svoju ulogu” u pandemiji

Nedavni porast slučajeva koronavirusa među mladima u Europi i svijetu podsjetnik je da “nitko nije nedodirljiv”, rekao je jučer šef europskog regionalnog ureda WHO-a Hans Kluge. “Iako je smrtnost mladih manja nego među starijima, još uvijek mogu biti ozbiljno pogođeni”, rekao je Hans Kluge, prenosi Hina. “Mladi kao i svi drugi trebaju odigrati svoju ulogu kako bi se ograničilo širenje virusa”.

Mladima se preporučuje nošenje maski tijekom bliske interakcije s drugim ljudima, izbjegavanje gužvi i velikih grupa ljudi, okupljanje na otvorenom i držanje razmaka od jednog metra kada je to moguće, dodao je Kluge.

Opći porast zaraza u Europi povezan je s popuštanjem mjera socijalne distance i “opuštanjem” ljudi, navodi Kluge.

Upozorio je da “rizik ponovnog izbijanja (virusa) nikada nije nestao”, a regija nastavlja bilježiti oko 26.000 novih zaraza dnevno.

Europska regija WHO-a obuhvaća 53 zemlje. Ukupno je u tim zemljama potvrđeno 3.9 milijuna slučajeva, što je oko 17 posto slučajeva u svijetu.

Dolaskom nove sezone gripe, Kluge ističe važnost cijepljenja starijih i rizičnih skupina ljudi na vrijeme “kako bi se zaštitile bolnice i zdravstvene snage koje su već opterećene borbom s Covidom-19”.

VEZANO

U HNŽ 12 novih pozitivnih na Covid-19

urednik

Od Covida-19 umrlo više Amerikanaca nego u Vijetnamskom ratu

urednik

SAD: Od COVID-19 u jednom danu preminulo 948 osoba, zaraženo više od 53.000

urednik