Vijesti iz svijeta

Rouhani: Iran će se osvetiti SAD-u ako nastavi stvarati probleme

Iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je da će se njegova zemlja osvetiti SAD-u ako Washington nastavi stvarati probleme tankerima koji prevoze naftu do Venecuele, javlja Reuters. 

– Ako naši tankeri na karipskom ili bilo kojem drugom području u svijetu naiđu na probleme zbog Amerikanaca, i SAD će biti u problemu – rekao je Rouhani u telefonskom razgovoru s katarskim emirom, prenosi Al Jazeera Balkans.

Flota od pet tankera s iranskom naftom krenula je prema Venecueli, državi s velikim rezervama tog energenta, no, koju je pogodila nestašica goriva, prenosi Hina.

Flota je trenutno u karipskim vodama, a očekuje se da će na obalu Venecuele stići u nedjelju.

– Iran neće nikad početi sukob. Uvijek imamo legitimno pravo braniti naš suverenitet, teritorijalni integritet i služiti našim nacionalnim interesima. Nadamo se da Amerikanci neće napraviti grešku – rekao je Rouhani.

Iran južnoameričkoj državi šalje 1,53 miliona barela nafte i alkana, objavile su obje vlade, drugi izvori i procjene na temelju veličine tankera. 

Pošiljka je stvorila diplomatski spor između Irana i Venecuele s jedne, te SAD-a s druge strane jer su Teheran i Caracas pod američkim sankcijama. 

Washington razmatra kako odgovoriti na ovaj čin, rekao je jedan američki dužnosnik Reutersu, ne otkrivši koje su opcije na stolu. 

SAD je nedavno pojačao prisutnost svoje mornarice na karipskom području, kao razlog navevši operacije protiv krijumčarenja droge.

Ministar odbrane Venezuele objavio je kako će vojska te države dočekati i pratiti iranska plovila kad stignu u njen ekonomski gospodarski pojas.

VEZANO

Iran spreman na razmjenu zatvorenika sa SAD-om

urednik

MISLIO DA JE VIRUS LAŽ: Preminuo nakon što je bio na “korona-partyju”

urednik

SAD slave Dan neovisnosti

urednik